Política

Cameron a Rajoy: “Cal deixar que la gent decideixi”

El primer ministre britànic alliçona Rajoy sobre el dret a decidir dels catalans

Ho fa davant la premsa internacional acreditada a Londres, després de presentar l'agenda sobre la cimera del G8

El primer ministre britànic, David Cameron, va etzibar ahir un missatge prou entenedor i clar –i un consell gens habitual en la diplomàcia internacional, que trenca amb l'acostumada política de no ingerència en afers interns d'altres estats– al seu homòleg Mariano Rajoy sobre el conflicte obert entre Catalunya i el govern espanyol. “No es poden ignorar qüestions de nacionalitat, independència i identitat. Cal deixar que la gent decideixi. Aquesta és la manera de fer les coses al Regne Unit. No voldria dir als espanyols com han de fer front a aquests temes. És cosa del govern espanyol i del primer ministre espanyol”, va afirmar el premier, segons va recollir el corresponsal de Catalunya Ràdio.

Sense esmentar en cap cas Catalunya, se li va entendre tot, però. Molt d'esquitxada, David Cameron va fer aquesta manifestació en el transcurs dels precs i preguntes que va seguir a la conferència que va fer a la Foreing Press Association, de Londres, després que presentés davant la premsa internacional l'agenda del seu govern per la pròxima cimera del G8, que s'obre la setmana vinent a Irlanda del Nord, i que presidirà el Regne Unit.

L'inesperat consell de Cameron a Mariano Rajoy té lloc al cap de dos mesos de la trobada que els dos mandataris van mantenir a Madrid i en què, expressament, l'espanyol va refusar qualsevol comparació entre Escòcia i Catalunya. Preguntat per si havien discutit el tema del referèndum escocès i els possibles paral·lelismes amb els esdeveniments sobrevinguts a Catalunya des del setembre de l'any passat, Rajoy va assegurar que no: “La situació és del tot diferent i no n'hem parlat durant la trobada. El primer ministre [Cameron] i el Parlament [britànic] han pres la decisió que han considerat més apropiada d'acord amb les seves lleis”, es va limitar a dir. I com és ben sabut, el que el govern de l'Estat considera apropiat, d'acord amb una lectura restrictiva i esbiaixada de la Constitució Espanyola, és l'immobilisme, negant d'aquesta manera el que Londres ha reconegut a Escòcia, això és, que és subjecte de sobirania i que, per tant, els ciutadans que hi viuen tenen dret a decidir el seu futur i, especialment, quina relació volen mantenir amb els seus veïns del sud.

El 15 d'octubre passat, David Cameron i Alex Salmond, primer ministre escocès i cap del Partit Nacional Escocès (SNP), van signar l'Acord d'Edimburg, en què s'autoritzava el Parlament de Holyrood (Edimburg) a convocar un referèndum, legal i vinculant, sobre la independència. La consulta se celebrarà el 18 de setembre del 2014. L'Acord d'Edimburg va ser possible després de mesos de discussió i diàleg entre els dos governs, justament el que no ha passat, fins ara, entre Madrid i Barcelona, on la voluntat de diàleg sobre la qüestió només ha estat expressada pel govern de la Generalitat i per bona part de les forces parlamentàries, després de la declaració de sobirania aprovada per la cambra de la Ciutadella, el mes de gener.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.