Política

MARIA MERCÈ ROCA

ALCALDABLE D'ERC A GIRONA AL 2015

“És una anomalia no ser al ple de Girona, i es resoldrà”

“Girona és el pinyol de la catalanitat i hauria de ser, per a la resta de ciutats i pobles de Catalunya, mirall i model”

“La cultura i les persones són els dos eixos bàsics de treball que serviran per fer de Girona una ciutat millor”

“No ser presents a l'Ajuntament ens fa pagar un preu, perquè no som a la presa de decisions”

Escriptora i política.
Maria Mercè Roca és coneguda arreu del país per la seva faceta com a escriptora, ja que les seves obres li han fet guanyar premis cabdals de la literatura catalana. Docent de català en diversos àmbits, Roca ha tingut una activa vida social com a membre d'honor de la Federació d'Entitats Catalanes contra el Càncer, com a patrona de la Fundació Oncolliga Girona i com a vicepresidenta d'Òmnium Cultural del Gironès. En l'aspecte polític, va ser diputada al Parlament amb ERC del 2003 al 2010 i ja va formar part de la llista municipal dels republicans l'any 2011 a Girona com a número 5

L'escriptora Maria Mercè Roca ja és oficialment l'alcaldable d'ERC per Girona en les eleccions municipals del 2015. La missió és que ERC torni a tenir representació a l'Ajuntament de Girona.

Ja fa unes setmanes que la van nomenar alcaldable oficial d'ERC per Girona. Què està percebent dels gironins aquests dies?
Hi ha un canvi en mi mateixa, perquè duia un secret que m'acabava fent nosa, i el fet que s'hagi fet públic és un alleujament. El cert és que et comences a mirar la ciutat i les ciutats d'una altra manera. El canvi de perspectiva fa que t'interessis per aspectes que fins ara et miraves amb una certa distància. Això produeix un interès agradable per formar-te opinió i alhora un cert vertigen perquè són molts àmbits i entenc que s'ha d'anar fent de mica en mica.
Quina Girona volen ERC i Maria Mercè Roca?
Posem dues fites molt importants. La primera és la cultura, entesa com a element cohesiu de la societat i també com a motor econòmic. Es poden aprofitar moltes de les coses que ja es fan a Girona, però cal anar més enllà. El segon element cabdal per a nosaltres són les persones, en especial les que estan a punt de quedar descavalcades d'aquesta societat. Són dos aspectes que s'interrelacionen no pas a curt termini, perquè és una marxa de fons.
Quins aspectes aprofundiria?
Voldria una ciutat molt participativa, on la gent fos molt responsable del que hi passa. Els ciutadans s'han d'acostumar a tenir responsabilitats, no pot ser que ningú vulgui ser president de l'escala de veïns, per exemple. Cal fer un pas perquè des de les escoles ensenyin aquest vessant per fomentar la participació.
De fet no és casualitat que l'ordenança de participança la va promoure Francesc Ferrer...
Evidentment va en aquesta línia, perquè de la participació se'n deriven més poder per la gent, que l'Ajuntament ajuda des de fora però no fa la competència als que volen impulsar un projecte.
Com a alcaldable, com veu que ERC passés de tenir quatre regidors a quedar fora?
Va ser una anomalia que es resoldrà ara, per descomptat. Una anomalia que ens fa pagar un preu, perquè no som a l'Ajuntament i no tenim poder de decisió. Això no és bo, i no només per a ERC, sinó per a la mateixa ciutat, perquè les veus han de ser-hi i ara hi falta la pota de com veuen els projectes els republicans de la ciutat.Estem il·lusionats perquè el partit nacionalment està molt engrescat. L'important és portar un projecte il·lusionador i guanyador per engrescar els ciutadans.
S'han marcat un límit?
Em presento per guanyar. Quan em presento a un premi literari ho faig per guanyar. Entenc que, qualsevol projecte que tinguis, l'has de fer posant-hi els millors ingredients i treballant d'una manera excel·lent perquè és quan pot sortir bé. També fa falta una mica de sort i que tot el que passa al voltant sumi i no resti. Si tot això passa, ens anirà bé. És com una novel·la que hem d'escriure tan bé com sapiguem, però després el públic t'ha de comprar.
Quina serà la línia argumental de la novel·la que construirà ERC perquè el votant de Girona l'acabi comprant?
Una màxima nostra és “les persones primer”. Les persones són l'eix transversal que passa per totes les polítiques. Estudiarem cadascun dels temes sempre tenint en compte els ciutadans; per això caldrà escoltar-los molt i entendre'ls.
Com veu l'acció de CiU al govern de Girona?
Aquest Ajuntament estic segura que ho fa tan bé com pot, perquè estic convençuda que no vol que hi hagi pobres i que desitja que els carrers i la seguretat funcionin. Tot i això, algunes coses es poden fer millor. Per exemple, el pressupost participatiu és molt important, però s'està convertint en una eina per fer coses només per al barri i no per a projectes de ciutat.
Un dels maldecaps principals són les obres del TAV. Com veu tot el procés?
En qualsevol projecte, s'ha de mirar a qui acaba beneficiant, si a tothom o a uns quants. El benefici del TAV és interessant i són molts els que et diuen que ha millorat la seva qualitat de vida. Per la ciutat física, fatal. Ho hem d'arreglar, i cal ser molt solidaris amb les persones que pateixen aquest gran esvoranc, perquè el parc havia trencat la frontera del barri de Sant Narcís a Girona. Adif hi té molt a dir però també l'Ajuntament hi té alguna cosa més a fer. Què passarà si Adif no vol dir res? No podem condemnar tota una zona de la ciutat.
Creu que Girona ha de ser capital de l'independentisme?
Girona és el pinyol de la catalanitat i hauria de ser, per a la resta de ciutats, mirall i model. Per això, com a republicans i independentistes, ho hem de fer molt bé perquè tots s'hi puguin emmirallar i els interessi.Si Girona és una ciutat republicana i la gent hi viu bé, la gent comprarà el projecte.
El ple està molt fragmentat i continuarà estant-hi. Ho veu com un problema?
No. Ho veig com un avantatge, perquè a l'altre extrem hi ha l'exemple monolític del govern espanyol, i democràticament no és bo. És positiu buscar enteses i trobar acords per alegria democràtica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a