Política

NATXO CALATAYUD I IMMA MILAN

PORTAVEUS D'ALTERNATIVA PER VALÈNCIA-CUP

“No som una opció amb vocació electoralista”

“Si naixem és perquè no hi ha opcions polítiques comparables”

“Si decidim fer un pas per formar part de les institucions, serà sols quan tinguem les garanties i la confiança suficient per a fer-lo”

“No oferim solucions miraculoses, com fan altres formacions, als greus problemes d'aquesta ciutat”

Acte
El diputat al Parlament de Catalunya de la CUP Quim Arrufat participa aquesta vesprada en l'acte de presentació de la CUP a València, que es fa a les sis i mitja de la vesprada a la plaça Viriat. En l'acte també hi haurà el portaveu d'Amaiur al Congrés, Mikel Errekondo, entre altres convidats.
A València som els únics radicament d'esquerres, anticapitalistes
i catalanistes

El grup promotor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a València va fer el seu primer acte públic en una assemblea oberta ara fa més de dos anys. Durant aquest temps han treballat “com formiguetes” per arribar a l'acte de hui dissabte, en què es presenten oficialment amb la intenció de ser un espai de confluència dels moviments cívics i populars, en la lluita per l'alliberament nacional i social.

Què ofereix Alternativa per València-CUP que no aporten altres formacions de l'esquerra independentista?
Representa un salt endavant, en el sentit que recull molts anys de lluites no sols de l'esquerra independentista, sinó també dels col·lectius i moviments socials, en el nostre cas de la ciutat de València. A partir d'ací ens conformem com una eina municipalista per crear un discurs i unes alternatives que ajuden els moviments socials i l'esquerra independentista a transformar de manera real aquesta ciutat que a nosaltres no ens agrada per tot el que representa. A més, la nostra forma d'organitzar-nos des d'assemblees i sense dependència econòmica ens diferencia de
la resta de propostes.
En les eleccions del 2011 les formacions independentistes al País Valencià van obtindre un 0,45% del vot, la seua irrupció contribuirà a fragmentar-lo encara més?
És que no és el nostre joc, no farem comptes ni hi pensarem, estem en una fase de maduració. Si decidim fer un pas per formar part de les institucions, serà sols quan tinguem les garanties i la confiança suficient per fer-lo. A més, insistim en la mateixa idea, si naixem és perquè no hi ha opcions polítiques comparables. Cap formació actual és radicament d'esquerres, anticapitalista i amb un marc nacional catalanista. Som l'única opció que vol combatre aquest sistema des de dins i des de fora.
Descarten, per tant, presentar-se a les eleccions del 2015?
No som una opció amb vocació electoralista, la nostra agenda no està marcada pels comicis. Ara bé, som dinàmics i, si d'ací a dos anys entre tots decidim que hem teixit prou sinergies i complicitats per intentar accedir a les institucions, ho farem. I no serà perquè ningú ens ho marque en l'agenda. Presentar una candidatura electoral és una cosa molt seriosa, no pot tindre com a objectiu aconseguir sols un formatget en el repartiment electoral.
Hi ha base social per créixer?
Sí, a la rereguarda hi ha molt de moviment que no ha sigut recollit per cap formació.
València ha sigut pràcticament infranquejable per a les opcions minoritàries, per què comencen des de la capital?
No es tracta d'una decisió estratègica, ni com ho han qualificat alguns mitjans d'un “desembarco”. Simplement és que, tot i que puga sorprendre, a València s'ha fet un gran treball en el camp dels moviments socials i de l'independentisme, cosa que ha permès l'existència en l'actualitat d'una base sòlida. Sobre aquesta base s'ha constituït la CUP, igual que s'ha fet en municipis com ara Barxeta, Montcada o Benifairó.
Quin és el seu projecte per a València?
És un projecte en construcció que es consolidarà des de les propostes de cada comissió. Oferirem alternatives possibles, que ja s'han posat en marxa amb èxit, com ara les caixes cooperatives. No ens poden acusar d'idealistes. Nosaltres no oferim solucions miraculoses, com fan altres formacions, als greus problemes d'aquesta ciutat, on l'atur supera el 30%; oferim propostes reals des de
la base social.
Copiaran el model que la CUP aplica a Catalunya?
No podem oblidar que el nostre marc de referència són els
Països Catalans, però dins d'aquest existeixen realitats molt diferents, i Barcelona i València no són homologables en moltíssims aspectes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.