Política

El govern espanyol també critica Navarro

Extremadura vol que els socialistes espanyols presentin llista a Catalunya

El rebombori per la proposta d'eliminar el concert basc i navarrès feta per Pere Navarro va explotar ahir amb el rebuig total del govern del PP, la direcció del PSOE i els partits catalans. Només alguns sectors del socialisme de Madrid, Aragó, Andalusia o València van donar un cert suport a la idea. La polèmica va acabar de complicar-se amb la petició del PSOE d'Extremadura perquè els socialistes es presentin per separat en les pròximes eleccions a Catalunya.

No és el primer cop que el PSC demana que es posi fi als règims forals del País Basc i Navarra. El gener del 2005 l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va assegurar que el concert era “inadmissible” perquè no contribuïa al finançament dels territoris més pobres de l'Estat i, en canvi, sí que rebia aportacions de Catalunya. Al Parlament, en una ara oblidada polèmica, Maragall va arribar a dir: “Els catalans no només estem finançant extremenys i andalusos, sinó també els bascos.”

El rebuig a la proposta de Navarro, com ja va passar al seu moment amb Maragall, va ser generalitzat. El govern de Mariano Rajoy i la direcció del PSOE van rebutjar unir-se a la petició. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que el reclam del PSC és “inconstitucional” i, per tant, no hi ha res a parlar. Almenys per un dia el govern del PP i els partits catalans van estar d'acord en una idea. Des de Catalunya Navarro tampoc no va rebre cap suport. Fins i tot ICV va voler recordar-li que “l'adversari és el govern espanyol, i no els governs d'Euskadi i Navarra”. Ahir, però, els defensors de la proposta de Navarro es van fer notar amb més força. Els líders dels socialistes a Madrid i al País Valencià, Tomás Gómez i Ximo Puig, van criticar la quota pel fet de ser un “privilegi” i suposar “una diferència de drets”. Carme Chacón, de visita a Sant Vicenç dels Horts, va demanar més solidaritat basca però mantenint la seva “singularitat”.

La polèmica va pujar de to a Extremadura. El líder del PSOE extremeny, Guillermo Fernández Vara, va proposar que els de Rubalcaba es presentin sols a les eleccions a Catalunya “amb la seva marca” i no sota les sigles del PSC. Tot i això, Vara creu que es podria arribar a acords amb els socialistes catalans. El PSC va rebutjar l'amenaça de trencament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.