Política

El fiscal veu “pacte criminal” en la relació entre CDC i Millet

El ministeri públic detalla en un escrit al jutjat tota la trama de l'espoli del Palau de la Música i sosté que Convergència va rebre 6,6 milions d'euros

L'acusació desconeix la destinació donada a 9 milions d'euros

Fèlix Millet, CDC i Ferrovial van establir un “pacte criminal” amb el propòsit de desviar comissions il·legals per obra pública adjudicada de la constructora cap a la formació política, a través de la institució del Palau de la Música. Aquesta és la deducció que ha fet el fiscal Emili Sànchez Ulled, que en la recta final de la investigació de l'afer de l'espoli del Palau va entregar ahir unescritde 37 pàgines al jutjat d'instrucció 30 de Barcelona amb les seves conclusions.

El fiscal xifra el desviament de diners cap a CDC en 6,6 milions. Entre els anys 2000 i 2008 els pagaments haurien anat a les mans dels tresorers del partit, Carles Torrent i Daniel Osàcar, a la Fundació Catdem i a empreses que haurien falsificat factures per simular haver treballat pel Palau de la Música quan, en realitat, ho haurien fet pel partit.

L'objectiu de la trama era beneficiar Ferrovial en l'adjudicació de l'obra pública a Catalunya. El fiscal sosté que, a través dels pagaments a CDC, la constructora s'assegurava que “alts dirigents del partit que no han pogut ser determinats” influïssin en l'adjudicació de les obres.

Tot i no poder aportar proves que les adjudicacions van ser “arbitràries o notablement mancades de raó”, el fiscal considera “innegable que la influència exercida a l'hora de resoldre aquestes [adjudicacions] s'erigia en el factor determinant de l'elecció, relegant a un segon pla els principis de legalitat, objectivitat i imparcialitat”.

De la relació entre CDC i Ferrovial, Fèlix Millet i Jordi Montull se'n van beneficiar cobrant comissions que després es van repartir a raó d'un 80% per al primer i el 20% restant per al segon. D'aquest “pacte criminal” també n'estaria al corrent, segons el fiscal, Gemma Montull i Rosa Garicano, aquesta última per la seva relació amb els patrocinadors del Palau.

L'escrit del fiscal fa una descripció de tots els episodis de l'espoli i detalla els diners que van anar a les butxaques dels principals acusats. Un dels punts més inquietants de l'escrit és la constatació que, dels 18 milions que es van retirar en efectiu dels comptes del Palau, un total de 9.677.313,27 euros “han desaparegut sense deixar cap rastre”.

Entre les quantitats que s'atribueixen a Millet hi ha els 164.269 euros de les bodes de les seves filles Clara i Laila. El fiscal demana que totes dues rebin la consideració de responsables civils en el procés.

L'escrit del fiscal es tanca demanant que s'aixequi l'acusació contra les dones de Millet i Montull, l'extresorer Enric Àlvarez, l'advocat Joan Segura, la secretària de Millet, Elisabet Barberà, i els empresaris Emili Vidal, Josefa Maria Gregori i Marc Puig. Ara, després del tràmit de la fiscalia, s'espera que en un període breu el jutge dicti l'obertura de procediment abreujat, que donarà per tancada la investigació després de quatre anys.

LA XIFRA

17
imputats
demana el fiscal que vagin a judici i sol·licita l'arxivament per a vuit acusats més en la causa.

El partit hi veu “elucubracions”

Dura rèplica de Convergència al fiscal del cas Palau a qui va recriminar que basi la seva acusació en “elucubracions i meres conjectures”. En un comunicat, CDC va insistir en què no s'ha lucrat mai del Palau de la Música ni de les institucions que en depenen. I també va rebutjar la premissa de la Fiscalia que hi ha una relació “criminal” entre Convergència i Ferrovial a l'hora d'adjudicar obra pública. Aquesta acusació, afirma el comunicat, ”és falsa i no s'acompanya de cap prova que acrediti l'existència d'adjudicacions fetes ni de manera irregular ni il·lícita”.

CDC va lamentar haver-se assabentat pels mitjans de l'escrit de la Fiscalia. I va assegurar que, tant el partit com la fundació que hi està vinculada, la CatDem, “es defensaran de totes i cadascuna de les acusacions falses substanciades en aquest escrit [de la Fiscalia]”. Els convergents van recordar que es tracta justament d'això, d'un escrit del fiscal, i que no és “una sentència ni una mera conclusió provisional de la instrucció, que haurà de fer en el seu moment el magistrat instructor del cas”. Des de CDC es van posar a disposició de la justícia.

El partit hi veu “elucubracions”

Dura rèplica de Convergència al fiscal del cas Palau, a qui va recriminar que basi la seva acusació en “elucubracions i meres conjectures”. En un comunicat, CDC va insistir que no s'ha lucrat mai del Palau de la Música ni de les institucions que en depenen. I també va rebutjar la premissa de la fiscalia que hi ha una relació “criminal” entre Convergència i Ferrovial a l'hora d'adjudicar obra pública. Aquesta acusació –afirma el comunicat– “és falsa i no s'acompanya de cap prova que acrediti l'existència d'adjudicacions fetes ni de manera irregular ni il·lícita”.

CDC va lamentar haver-se assabentat pels mitjans de l'escrit de la fiscalia, i va assegurar que tant el partit com la fundació que hi està vinculada, la Catdem, “es defensaran de totes i cadascuna de les acusacions falses substanciades en aquest escrit [de la fiscalia]”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.