Política

Mas, disposat a explicar-se al Parlament pel cas Palau

El president sosté que el fiscal acusa CDC ”sense proves” i demana celeritat en el judici

El PSC l'insta a desmentir que va arribar a la Generalitat amb una campanya pagada amb diners de la corrupció

“No tinc cap inconvenient a donar explicacions i donar la cara.” El president de CDC, Artur Mas, va aprofitar el consell nacional del partit a Bellaterra per parlar de l'informe del fiscal en què detalla la trama de l'espoli del Palau de la Música i argumenta que Convergència va rebre 6,6 milions. Mas es va mostrar disposat a donar explicacions al Parlament: va donar per fet que serà interrogat en la sessió de control i no es va tancar a fer una compareixença específica, tot i que recela que els partits intentin aprofitar-se de l'escrit del ministeri públic per a interessos partidistes i defensa que ja n'ha donat explicacions. Totes les forces, a excepció d'Esquerra, van reclamar divendres al president de la Generalitat que respongués a les conclusions del fiscal.

Mas sosté que el partit és acusat “sense proves” i amb “suposicions” i va recordar que qui imparteix justícia és el jutge i no el fiscal, que considera que es va ordir una trama per beneficiar Ferrovial en l'adjudicació d'obra pública a Catalunya amb pagaments a “alts dirigents del partit que no han pogut ser determinats”. “Les adjudicacions eren correctes”, va subratllar el president de CDC.

El partit desitja ara que el judici “es faci com més aviat millor” i assegura que no li fa “cap por”. Mas va insistir que els responsables de les finances de la formació li han garantit que no hi va haver “cap lucre” per part del partit i que hi confia. “Jo me'ls crec”, va reblar davant de la premsa. Minuts abans, el consell nacional de CDC havia aprovat el codi de compliment ètic i normatiu com a mesura de regeneració davant dels casos de corrupció que afronta el partit, com el cas Millet o el de les ITV, pel qual està imputat el secretari general, Oriol Pujol.

Abans que el president de la Generalitat comparegués públicament, el seu soci d'ERC va recordar que el procés que viu Catalunya requereix “la màxima transparència possible”. El president d'ERC, Oriol Junqueras, es mostrava convençut que Convergència donaria explicacions “sense necessitat que ho demanem”. I la seva mà dreta, Marta Rovira, celebrava després del consell nacional que Artur Mas s'hagués compromès a fer-ho, aquest dimecres, en la sessió de control del ple del Parlament. No tancava la porta, però, a reclamar una compareixença específica si no queden satisfets.

El primer secretari del PSC, en canvi, va carregar amb duresa contra el líder de CiU i el va instar a esvair qualsevol “ombra de dubte”. “No hi pot haver la sospita que Mas és president gràcies a una campanya pagada amb diners que provenen de la corrupció”, va censurar Pere Navarro. ICV va reclamar a ERC que exigeixi la compareixença del president de la Generalitat a la cambra catalana i deixi de mirar “a una altra banda”. La coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, va qualificar d'“intolerable” que Mas no s'hagi explicat en seu parlamentària de les “informacions” sobre el cas Millet.

LES FRASES

Mai he tingut problema a donar explicacions, però hi ha un procés judicial en marxa
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Que siguin ells mateixos que surtin a donar explicacions. Ni tan sols caldrà que nosaltres ho exigim
Oriol Junqueras
president d'erc
No es pot sospitar que Mas és president amb una campanya pagada amb diners de la corrupció
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Unanimitat sobre el codi ètic

CDC també va aprovar definitivament ahir el nou codi de compliment ètic i normatiu. L'endemà que es fes públic l'informe del fiscal que veu un “pacte criminal” en la relació entre Convergència i Millet, els consellers nacionals van donar llum verd per unanimitat al reglament que complementa el codi ètic del partit. La direcció va impulsar l'elaboració del nou codi al febrer com a mesura de regeneració i per promoure la transparència amb l'esclat de la polèmica pels casos de corrupció i espionatge. El codi, que consta de tres parts i que després de passar per l'executiva gairebé no ha estat modificat pels consellers nacionals, advoca perquè els partits catalans tanquin un pacte per establir “els criteris d'actuació” amb els dirigents o càrrecs electes que han estat imputats sobre la seva “continuïtat o suspensió de funcions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.