Política

Tuc-tuc cap a Ítaca

La iniciativa d'un català dóna visibilitat al procés cap a l'estat propi a la segona població més important de Cambodja

Un taxi de Battambang lluirà set mesos un lema a favor de la independència de Catalunya

La iniciativa, que va arrencar fa pocs dies, ha despertat l'interès de turistes i autòctons

“Catalunya, nou estat d'Europa el 2014”. Un lema gens estrany per a la majoria de catalans, però absolutament desconegut per als habitants i els turistes que circulen diàriament pels carrers de Battambang, la segona ciutat de Cambodja, a darrere de la capital, Phnom Penh. Des d'aquesta mateixa setmana un tuc-tuc, una mena de taxi col·lectiu força habituals en aquesta zona d'Àsia, llueix aquest eslògan en la llengua local, el khmer. I ho fa gràcies a la iniciativa d'un gironí que ha decidit destinar diners i il·lusió a donar a conèixer la situació del seu país. Fa gairebé dos anys que Marc Massaguer va deixar la seva feina a El Punt Avui per fer un gir a la seva vida. Es va instal·lar en aquest país que havia conegut poc abans i que ha convertit en la seva nova casa sense descuidar, això sí, tot allò que passa a Catalunya i, singularment, un procés polític que qualifica d'“històric”. La idea de la campanya li rondava pel cap feia temps, i ara l'ha materialitzat gràcies a la bona disposició dels propietaris d'un dels centenars de tuc-tucs que circulen per aquesta ciutat de més de cent 140.000 habitants.

L'objectiu és donar a conèixer la situació política que viu Catalunya i les ànsies d'independència d'una majoria creixent dels seus ciutadans. I ho està aconseguint, tenint en compte l'interès que la campanya està causant entre els turistes que circulen gairebé diàriament per aquesta ciutat, situada a pocs quilòmetres de Tailàndia, i que ja han preguntat el significat d'un lema que va acompanyat d'una imatge prou eloqüent d'una mà amb el polze aixecat, i pintat amb una estelada.

“Amb la llei d'acció exterior espanyola i les ànsies de tancar les delegacions catalanes és important que hi hagi una resposta de la població que vivim a l'estranger amb iniciatives a la mida de les possibilitats de cadascú”, explica Massaguer, que ha elegit aquesta original fórmula per sentir-se partícip d'un procés, el sobiranista, que viu com ningú. “Fa molts anys que somniàvem en la independència, i per fi la tenim a l'abast”, assegura Massaguer, que des que va arribar a Cambodja no ha deixat passar cap ocasió d'explicar què és Catalunya i les seves circumstàncies. “Explico que encara som una colònia i que volem ser lliures; quedaríeu parats de la quantitat de gent que vesteix la samarreta del Barça; fins i tot la nova amb les quatre barres, que ja corre”, afegeix aquest gironí, que ja prepara una exposició sobre les semblances entre Catalunya i Cambodja. “N'hi ha moltes; més de les que us pugueu imaginar”, conclou.

7
mesos
durarà la campanya iniciada fa pocs dies. El lema “Catalunya, nou estat d'Europa el 2014”, escrit en la llengua local, el khmer, serà visible en un dels taxis col·lectius de Battambang, la segona ciutat de Cambodja, que té més de 140.000 habitants.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.