Política

Càbales a CDC i UDC perquè Duran encapçali les europees

Dirigents de la federació sospesen que el líder dels socialcristians sigui el cap de cartell de CiU en les eleccions al Parlament Europeu

Convergència designaria aleshores el pròxim candidat als comicis espanyols del 2015

Dirigents de Convergència i d'Unió fan càbales perquè Josep Antoni Duran i Lleida sigui el candidat de CiU a les eleccions europees de l'any vinent. Segons ha pogut saber aquest diari, l'aposta per al 2014 consistiria a aprofitar per a la pròxima contesa electoral el bagatge en política internacional del líder dels socialcristians, que presideix la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés des del 2004. Les converses entre dirigents dels dos partits, encara incipients i que es porten amb una discreció màxima, inclourien un canvi històric en el pacte de la federació. En virtut d'aquest acord, fins ara CDC ha designat el cap de cartell en les eleccions al Parlament i en les europees i Unió ha nomenat el número u dels comicis al Congrés.

Si les negociacions prosperessin i Duran fos el pròxim cap de files al Parlament Europeu, Convergència elegiria aleshores el candidat a la cambra baixa en les eleccions del 2015. No obstant això, aquest plantejament no s'ha abordat formalment encara en cap executiva i, mentre que fonts coneixedores de les converses ho confirmaven a aquest diari, altres fonts de la direcció de CDC ho desmentien, i remarcaven que no en tenien coneixement ni hi donaven credibilitat.

El líder d'Unió ja ha admès públicament la possibilitat de no repetir com a número u de CiU en les espanyoles. La setmana passada ho feia en una entrevista a 8 TV, en què apuntava que “a la vida s'han de considerar totes les possibilitats” i admetia que encara no havia pres “cap decisió” perquè n'havia de parlar “amb la família”. La proposta que valoren dirigents de les dues formacions arriba en un context de màxima tensió pública entre els dos partits pel procés sobiranista i l'aposta decidida de CDC de no fer marxa enrere en la defensa de l'estat propi amb vista a la consulta. Els socis de la federació han pactat anar junts fins a la convocatòria i, després, tots els escenaris estan oberts.

Els socialcristians defensen un projecte confederal per a Catalunya dins d'Espanya, tal com van ratificar en el seu darrer congrés. És per això que la convocatòria podria esberlar CiU malgrat el programa electoral que els dos partits van acordar per al 25-N.

La candidatura de Duran per al 2014, en canvi, relligaria la federació en un moment en què veus convergents han qüestionat l'aliança amb Unió en les europees, tenint en compte la poca sintonia de treball conjunt que han demostrat els eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó a Brussel·les d'ençà que el socialcristià va obtenir l'escó.

Per contra, els dubtes que Duran ha expressat sobre l'estat propi fan que membres de la direcció de CDC no vegin amb bons ulls el plantejament que el líder d'Unió sigui cap de cartell i advoquen perquè la llista l'encapçali un candidat nítidament independentista. Aquest dissabte, sense anar més lluny, la JNC va defensar en el consell nacional de CDC que s'avaluï l'aliança amb Unió i s'explorin vies d'entesa amb ERC per a les europees.

El secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va respondre ahir a la crítica que el vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, va fer als “dubtes” que ha generat Duran i Lleida dins la federació perquè afebleixen el procés sobiranista. Pelegrí va demanar als convergents que “deixin de qüestionar les decisions preses de manera conjunta”. També va defensar el dret d'Unió a “pensar i opinar”. Pelegrí, a més, va denunciar que Duran ha rebut “amenaces” per les seves opinions sobre la transició nacional. Fonts d'Unió van remarcar que no es referia
a ningú de CDC.

LA DATA

1986
Duran
va ser un dels primers eurodiputats amb l'entrada d'Espanya a la UE fins al 1987.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.