Política

El PSC porta Trias als jutjats per “condonar” un deute a Mas

Sol·liciten al TSJC que revoqui el conveni on es va liquidar una subvenció indirecta a Spanair

Ofensiva socialista per denunciar l'ofec de la Generalitat cap als ajuntaments

El deute que manté la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona s'ha convertit en una pedra a la sabata per al govern municipal de CiU. Assetjat per una oposició en bloc que, setmana rere setmana, denúncia que aquesta morositat està assolint un volum descontrolat, l'alcalde, Xavier Trias, va veure com ahir se li obria un nou front en aquesta controvèrsia. El PSC va anunciar la imminent presentació d'un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb el qual pretén anular una decisió de l'executiu barceloní que liquidava un dèbit de 25 milions d'euros del govern d'Artur Mas relacionat amb una subvenció de Spanair. Una decisió que, més enllà de les conseqüències jurídiques que pugui tenir, denota la intenció política dels socialistes locals d'esprémer el missatge que Trias s'està convertint en un fiador recorrent d'Artur Mas. “Espero que això serveixi d'avís al govern municipal”, emfatitzava ahir Jordi Martí, president del grup del PSC.

L'operació que està en el punt de mira té el seus antecedents en un conveni rubricat el 30 de novembre del 2011. Formalment, en ell l'Ajuntament concedia 25 milions a la Generalitat per finançar actuacions d'interès “turístic”. Un eufemisme. En realitat, els diners van anar a parar a Spanair amb la conveniència tàcita de la majoria de partits. També del PSC. L'enrenou ha vingut amb com s'ha saldat el deute. El 27 de novembre del 2012, una representació d'ambdues administracions signava un nou acord per liquidar-lo en forma d'obres del govern a la ciutat. El problema és que la majoria o ja estaven pressupostades o algunes, fins i tot, pràcticament acabades. El PSC vol l'anul·lació del document, ja que entén que es tracta d'una operació encoberta, i il·lícita, per “condonar” un deute entre administracions.

Situació general

La campanya del PSC per pressionar la Generalitat va més enllà de Barcelona. Presentarà 3.788 preguntes al govern, quatre per municipi, per conèixer el deute de la Generalitat amb ajuntaments, quan pagarà i quines inversions té amb cada localitat. Els socialistes calculen el deute en uns 1.000 milions d'euros. L'Ajuntament de Cornellà va aprovar ahir una moció que exigeix a la Generalitat que li pagui els 9,6 milions que encara els deu.

LA XIFRA

29,04
milions d'euros
és la suma en què es van quantificar les 10 obres de la Generalitat per saldar el deute de Spanair.

Una factura d'impagats que arriba als 225,3 milions

Coincidint en el temps amb el tour de force del PSC, i conscient del desgast que ha de suportar per aquesta matèria, el govern de Xavier Trias vol recuperar la iniciativa política al voltant del deute de la Generalitat. I per això aplicarà la recepta de la transparència. Mensualment penjarà a la web municipal un informe sobre l'evolució d'aquesta morositat, i cada trimestre portarà la qüestió a debat a la comissió d'Economia . Demà ho farà per primer cop. La tesi de sortida de l'executiu de CiU és que no es pot negar l'evidència i que, per tant, s'ha d'admetre que aquest deute s'han anat agreujant en els últims mesos, fins arribar al volum de 225,3 milions a data de 30 d'abril. Ara bé aquesta situació, tot i ser preocupant, no suposa un risc potencial de desballestament de les finances municipals. L'argument és que sobre un pressupost municipal de 2.300 milions d'euros, les transferències del govern català no arriben a 70 milions. Ara bé, a aquesta xifra cal sumar-hi com a mínim els 12 milions que Trias admet que posa sobre la taula per cobrir aportacions que la Generalitat ha deixat d'abonar en beques menjador, al circuït de Montmeló o equipaments culturals. Una despesa que es pot acabar convertint en corrent pel consistori. I alerta amb això, diuen els experts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.