Política

Rubalcaba rebutja impulsar la marca PSOE a Catalunya

El líder estatal intenta fer callar els que tornen a exigir un desembarcament del partit al marge del PSC

Recupera una proposta per descentralitzar la justícia que el govern de Zapatero va frenar

És la cançó de l'enfadós. Un sector del PSOE insisteix a exigir la ruptura immediata amb el PSC i la implantació de la marca estatal a Catalunya, i Alfredo Pérez Rubalcaba reitera que “no hi haurà” el desitjat “desembarcament” que la setmana passada defensaven l'històric dirigent Alfonso Guerra i l'expresident extremeny Guillermo Fernández Vara. Malgrat que les picabaralles sembla que mai no s'hagin d'aturar, el secretari general continua defensant que es veu amb cor de reconduir les relacions amb la direcció de Pere Navarro, tot deixant entreveure que no té intenció d'escoltar les veus que de manera periòdica reclamen que es posi fi a una aliança política i estratègica de més de trenta anys.

Això sí, de la mateixa manera que no fa cas dels uns, tampoc no té pressa per renovar el protocol signat en la dècada dels 70 pels dos partits i que des que Rubalcaba va assumir les regnes del PSOE es diu que s'està negociant. “No hi haurà un desembarcament del PSOE a Catalunya, hi haurà un acord” sobre el full de ruta que comparteixen les formacions estatal i catalana.

Tensió amb Navarro

Es tractava, doncs, “d'un pronòstic, una opinió i un desig” expressat ahir per Rubalcaba en la roda de premsa posterior a la reunió de la seva direcció, en la qual va haver de respondre als últims episodis de tensió amb els de Navarro, en aquesta ocasió per la petició del primer secretari del PSC perquè s'eliminin els “privilegis” bascos i navarresos. Una exigència de la qual només s'ha fet ressò el PSPV.

Si bé el nucli dur del PSOE ja havia sortit en defensa del concert econòmic, Rubalcaba va confirmar que, dins la discussió per dissenyar un nou model d'estat federal, aquest sistema no està en qüestió, alhora que tampoc no va voler establir una posició sobre el futur sistema de finançament adduint que aquest assumpte no està damunt la taula.

Consell territorial

En tot cas, Rubalcaba admetia que té pendent una trobada amb Navarro abans del 6 de juliol per acabar de reconduir les diferències amb el PSC amb vista al consell territorial que es farà el 6 de juliol a Granada.

En canvi, sí que va obrir la porta a incloure en la petició de reforma constitucional que prepara el PSOE una declaració genèrica sobre la descentralització de la justícia; un model descrit a l'Estatut i que s'havia de desenvolupar a través d'una llei orgànica, però que el govern de Zapatero va frenar, tot i que s'hi va comprometre. Ara, però, és Andalusia la que empeny, i Rubalcaba està disposat a discutir-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.