Política

CRIS JUANICO

CANTANT QUE PARTICIPARÀ EN EL CONCERT PER LA LLIBERTAT

“A les Illes estem a anys llum del dret a decidir”

“Els que tenen poder econòmic i i polític estan molt conxorxats”

“En una consulta a Catalunya votaria sí. Però no sóc independentista, sóc d'esquerres”

“Hem d'anar més enllà de la independència. Perquè quan hi hagi un estat català, què seran els independentistes? Crec que es pensa massa poc en aquest més enllà”

El retorn del grup
Cris Juanico, Sebastià Saurina, Carles Pons, Vicenç Fontestad i Jesús Moll van formar Ja T'ho Diré el 1986 i van publicar set discos. Ara, coincidint amb el desè aniversari del seu comiat, han decidit tornar als escenaris amb cinc únics concerts.
El concert i també el mosaic poden ser
un altaveu a favor del sistema polític
de la democràcia

El menorquí Cris Juanico és un dels artistes que actuaran el 29 de juny al Camp Nou. El vocalista de Ja T'ho Diré repassa l'actualitat de Catalunya i també de les Illes.

Com s'involucra en el concert?
Em va trucar en Gerard Quintana per proposar-me la participació en un acte reivindicatiu anomenat Concert per Llibertat i amb aquesta descripció ja vaig dir que sí. El concert té un rerefons polític i social que entenc perfectament, des del dret a decidir fins a buscar més justícia social. També es vol ressaltar la injustícia que vivim amb aquesta crisi galopant.
Com valora l'allau de demandes que hi ha hagut per assistir al Camp Nou?
Musicalment m'ha sorprès [riu] perquè això només passa en propostes molt concretes, però no m'ha sorprès tant pel rerefons que comentava abans.
Ha parlat de les reivindicacions socials i del dret a decidir, però és evident que el concert també té un clar component independentista.
En el cas meu no em definiria com a independentista. Sóc una persona més d'esquerres a qui importa molt la llibertat. En democràcia, llibertat significa poder decidir el que un vol fer. A mi la política de dretes em fa mal tant si la fa un partit catalanista com espanyolista o francès. I també ens hem de preguntar independència de què? Si estem enmig d'una societat capitalista bastant agressiva. En general, crec que hem d'anar més enllà de la independència, perquè quan hi hagi un estat català què seran els independentistes? Crec que es pensa massa poc en aquest més enllà.
Com es pot resoldre la relació de tensió entre Catalunya i
Espanya?
Catalunya ha de decidir, i no Espanya. Però si fructifica l'opció de l'estat propi, aquest s'hauria d'englobar dins d'un altre marc polític i decidir si es vol estar dins o fora d'Europa. També s'haurà de tenir en compte que, se sigui independent o no, sempre estarem a prop d'Espanya com passa amb França. I convé portar-s'hi bé [...]. Un estat propi no és res més que treballar amb els teus recursos i prendre les teves decisions sense dependre d'algú que està a mil quilòmetres.
Tot i no declarar-se independentista, què votaria en una consulta a Catalunya?
No m'ho he plantejat, però probablement votaria que sí. Espanya ha tingut moltes possibilitats d'encaixar el fet català, el basc i el gallec, i no ho ha fet mai. Sempre hem privilegiat la cultura i la llengua castellanes.
Aquest ambient que es viu a Catalunya favorable al dret a decidir es podrà extrapolar algun dia a les Illes?
Estem a anys llum d'aquesta possibilitat. A Catalunya hi ha hagut un pas endavant els últims anys. No només hi ha hagut la voluntat de protegir una identitat cultural i política, sinó que quan l'economia ha entrat en primer pla és quan el dret a decidir ha tingut més força. Tant pel que fa la crisi com al dèficit fiscal. Veig aquell senyor immigrant que va arribar fa 50 anys a Catalunya i que pateix el mateix que aquell que ha nascut aquí. Tots dos s'adonen que els seus impostos no retornen com caldria. Ara sabem per què no ens deixen decidir: per la butxaca.
Però a les Illes també hi ha un elevat dèficit fiscal i la situació és molt diferent.
El problema és que els que tenen poder econòmic i polític estan molt conxorxats.
Com veu la política que està aplicant el govern balear contra la llengua catalana?
Ells ho amaguen molt bé i maniobren amb nocturnitat, però estan fent un mal favor al català. Des de fa molts anys hi ha hagut consens amb un sistema d'immersió que ha donat resultats. I Bauzá s'està basant que el fracàs escolar és fruit del model lingüístic, i això és fals.
Aquest diari organitza un mosaic en el Concert per la Llibertat. Què li sembla la idea?
És una iniciativa que pot quedar bé. El concert i el mosaic són una manera de donar altaveu als que creiem que la democràcia té les seves mancances però és el millor sistema polític.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.