Política

Reforma de l'administració pública

Fórmules per a una gestió àgil

(Des)estructures d'estat

Rajoy rep un informe amb més de dues-centes recomanacions per fomentar l'estalvi públic i liquidar les duplicitats

El PP insisteix que no s'obligarà a fer renúncies però la iniciativa amaga un afany recentralitzador

Just en el moment en què a Catalunya es treballa per forjar estructures d'Estat, La Moncloa ha decidit despullar el conjunt de les administracions públiques, observar-les a fons i, després de constatar el descontrol, ha optat per receptar-les-hi un règim sever per aconseguir com sigui que llueixin una figura més estilitzada. Rajoy presentava ahir el que va qualificar d'exhaustiva radiografia de la gestió estatal, territorial i local, que va acompanyada de més de dos centenars de recomanacions per posar fi als vicis, ineficiències i “redundàncies competencials” d'un servei públic en què es tripliquen els excessos. L'exploració ha revelat que només amb la modernització, la reducció de la despesa i l'eliminació de barreres administratives i de les duplicitats es pot tenir un sistema sostenible. “Menys paperassa i menys finestretes”, pontificava el president espanyol.

Fins aquí tot plegat semblava força sensat. Si és molt més barata la notificació electrònica, per què recórrer a la postal? I si és més econòmic que l'administració contracti en bloc, per què cada ministeri ho ha de fer per separat? La veritable caixa dels trons s'obrirà amb la qüestió de les duplicitats. “Això serà un nou focus de tensió entre Estat i autonomies”, subratllava un dirigent de l'oposició després d'intuir que les recomanacions als territoris per estalviar en el cas de Catalunya pot suposar un revés al projecte expansionista de la Generalitat.

El mateix Rajoy va avançar una petita llista de (des)estructures com són les ambaixades, els serveis de meteorologia, els òrgans de defensa de la competència o les agències d'energia. Per què s'han de tenir duplicats si l'Estat tot això ja ho serveix als territoris que mai no han volgut afrontar la despesa? La pregunta pot semblar innocent i la resposta –de moment– també. Al cap i a la fi, La Moncloa diu que no obliga cap executiu a renunciar a res, sinó que els ofereix alternatives a les quals es poden acollir voluntàriament. Però Rajoy sap que disposa de moltes fórmules per aconseguir doblegar voluntats. Des del poderós aparell de la legislació bàsica, a la coacció econòmica o a la pressió social. Tot serveix per a l'objectiu de desmantellar estructures i recentralitzar l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.