Política

El govern convoca més d'una trentena d'entitats al Pacte pel Dret a Decidir

La llista inclou des d'associacions sobiranistes, culturals, educatives i socials fins a sindicats o patronals

La CUP denuncia que s'han vetat diversos noms

El govern ha convocat més d'una trentena d'organitzacions a la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que se celebrarà dimecres de la setmana vinent al Parlament. La llista agafa representants de tots els sectors de la societat civil perquè es visualitzi la transversalitat del sobiranisme –els pròxims dies s'hi podrien incorporar alguns noms més.

Aquesta primera tria inclou associacions sobiranistes com ara Òmnium o l'ANC; patronals com per exemple Pimec o Foment del Treball; sindicats com CCOO o la UGT; organitzacions agràries com Asaja o Unió de Pagesos; organismes municipals com el Consell de Governs Locals o l'AMI; entitats educatives com el Consell Escolar de Catalunya o el Consell Interuniversitari de Catalunya i òrgans lingüístics i culturals com l'Institut d'Estudis Catalans o la Plataforma per la Llengua. També hi haurà representants socials com ara la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació d'Associacions de Gent Gran i la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, etc.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir té com a principal repte fer partícip del procés català la societat civil. Durant la trobada de dimecres se n'haurà de definir l'estructura, que tindrà una permanent executiva formada per tres àmbits amb deu representants cadascun: l'institucional, amb membres del govern, el món local i altres institucions del país; el polític, amb dos diputats per grup parlamentari –el PSC ja ha dit que no hi seria–, i el ciutadà, amb agents socials i entitats. Després hi haurà un plenari en què s'integraran totes les associacions. És per aquest motiu que el govern recalca que per dimecres s'ha fet una primera tria, que després es podria anar ampliant.

Aquesta elecció ja ha provocat la queixa de la CUP, que manté que s'han vetat alguns noms. Cada partit havia de proposar una sèrie d'associacions i el govern s'encarregava de la primera selecció. La CUP denuncia que es va cenyir a fer una proposta amb cinc noms, com demanava l'executiu, mentre que d'altres formacions van elaborar una llista més llarga. El diputat Quim Arrufat va lamentar que a la llista hi hagi “més o menys els de sempre” i que se n'hagin exclòs alguns dels sectors socials més afectats per la crisi sense donar cap explicació. Els candidats de la CUP que han quedat fora són: Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC); la Xarxa d'Economia Solidària (XES) i Arran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.