Política

Política municipal

Enlluernats per l'estel

ERC i el PP trenquen “l'aliança” contra l'estelada de Maçanet, els republicans hi voten a favor i el PP s'absté

Sense vots en contra, el PP avala que continuï a la rotonda

ERC rectifica i dóna suport a l'estelada, mentre que el PP no s'hi oposa

En capítols anteriors... Antoni Guinó (CiU), alcalde de Maçanet de la Selva, fa penjar l'estelada a la rotonda d'entrada del poble. Els seus socis de govern, una marca blanca d'ERC (Acord per Maçanet-AM) i el PP fan fer constar expressament en l'acta d'una junta de govern la seva disconformitat. Un dels regidors “independentistes” (Antoni Trincheria) s'oposa a l'estelada perquè “no hi pot haver símbols polítics en espais públics”. El segon “independentista” (Josep Lluís Valentí) –que no ha donat suport ni a cap moció sobiranista ni tan sols a les pro dret a decidir– defensa que una decisió com la de penjar l'estelada no sigui decisió de l'alcalde, sinó del ple. El regidor del PP (Fernando Maqueda) no especifica el què.

Dijous es va celebrar un ple extraordinari per aprovar l'ordenança de civisme –que per cert, va tenir els vots del tripartit de Maçanet (CiU-ERC-PP). El PSC es va abstenir i 9M-ICV-EUiA, hi va votar en contra. Els regidors d'ERC van aprofitar la sessió per portar al ple l'afer de l'estelada.

Els regidors republicans volien que el ple debatés sobre la ubicació de l'estelada a la rotonda d'entrada del poble i es triés “entre la senyera, l'estelada o una altra cosa (sic) determinada pel ple”. Finalment, i després de més de 45 minuts de debat en una comissió informativa prèvia, es va acordar que el ple es limités a votar a favor o en contra de mantenir l'estelada. El debat va anar sobre allò previst. Trincheria va tornar a reclamar que no hi hagués simbologia política en espais públics. Valentí va refermar la voluntat que sigui el ple qui decideixi aquestes coses. L'alcalde va explicar la seva evolució des de la defensa del peix al cove a l'independentisme. 9M-ICV va donar suport a l'estelada per “coherència política”. El PSC va aprofitar per carregar contra el govern local, acusar-los de “desgavell” i parlar de “guerra de banderes”. El PP, mut.

Tot i això, “l'aliança” ERC-PP en contra de l'estelada es va trencar. “Com que hi ha un col·lectiu que ha confiat en mi i estem adherits a ERC, reconsidero la meva posició i em decantaré a favor de la bandera a l'entrada del poble”, va explicar Valentí. El canvi d'actitud del primer tinent d'alcalde –que es declara obertament no independentista, “tot i que estimo més Catalunya que moltes de les persones que sempre voten sí”–, va ser sorprenent. Però la nit encara guardava més sorpreses. El PP també va canviar d'opinió. I, sense pronunciar ni una paraula, en lloc de votar en contra de l'estelada, com s'esperava, es va abstenir. També es va abstenir un dels dos regidors del PSC, José Martínez. Per tant, després d'embolicar la troca a una junta de govern. Després de fer una “aliança” contra natura ERC-PP contra l'estelada. Després d'una tensa comissió informativa. I després d'un surrealista i llarg debat al ple, l'Ajuntament va avalar mantenir l'estelada a la rotonda del poble amb tots els vots a favor, menys dues abstencions. Ningú s'hi va oposar.

La sala de plens va viure dijous una inusual assistència de públic. Els veïns, però, van marxar sense donar crèdit al que havien viscut. I un argument més a favor de la independència: quan arribi s'acabaran aquestes situacions tan absurdes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.