Política

Els votants (in)fidels

El CEO detecta les fugues de les diverses formacions

ERC es converteix en la gran beneficiària d'electors de la resta de forces

Ciutadans s'engreixa gràcies al PP, que resta suports igual que CiU i el PSC

Els electors no es casen amb ningú. Com a mínim una part, tal i com demostra el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, el CEO, que, per primer cop, pronostica una victòria d'Esquerra. Els republicans se situarien com a primera força del país, tant en intenció directa de vot com en escons. En tindrien entre 38 i 39, per davant de CiU (35-37), el PSC (16), el PP (13-14), ICV-EUiA (13-14), Cs (12) i la CUP (6). L'enquesta detecta les fugues que expliquen aquests resultats i que afecten, principalment, la federació nacionalista, els populars, els socialistes i els ecosocialistes. Si els comicis al Parlament de Catalunya es fessin ara, els quatre confirmarien el que és un dels malsons dels partits polítics i veurien com una part dels que els van elegir el 25-N no repetirien. És un mal, però, que afecta pràcticament a tots.

Un 57% dels electors de CiU es mantindrien fidels a Artur Mas. Però el 14% optaria ara per la papereta del republicà Oriol Junqueras i un 12% no sap què faria. Com la federació, també registra vies d'aigua el PP. Més de la meitat dels que fa una mica més de mig any van confiar en Alícia Sánchez-Camacho hi tornarien (55,1%) però un 19,8% elegiria el ciutadà Albert Rivera. Curiosament, els populars també tindrien una petita fuita, del 4,1%, cap a Esquerra.

Els votants de Pere Navarro estan més o menys igual de mobilitzats que els de CiU i un 57,9% es quedaria amb l'exalcalde de Terrassa. Però un 6,9% dels que el 25-N va triar socialista es decantaria per l'ecosocialista Joan Herrera i un 3,4% a Artur Mas. Mentre CiU i el PP tenen un transvasament gran de vot, sobretot, cap a una sola formació, les dels socialistes, en canvi, són més petites però es diversifiquen cap a la resta d'opcions electorals. ICV-EUiA es beneficia dels electors desencisats del PSC però, al seu torn, veu com alguns dels seus s'escapen cap a la CUP. Els de David Fernàndez rebrien un 5,9% de votants ecosocialistes però, al mateix temps, perdrien un 5,6% dels votants, que preferirien ara a ERC.

Els republicans són, segons el CEO, els grans beneficiaris de les fuites de la resta de formació. La fidelitat dels seus és altíssima. Un 87,3% els tornaria a votar. I rebria nous electors provinents de CiU, ICV-EUiA, el PSC, la CUP i del PP. Els populars i la federació nacionalista i els socialistes són, en canvi, els que reben menys nous votants provinents dels altres partits.

Indecisos
Els electors de CiU, el PSC i Cs són els més indecisos. Un 12% de la federació, un 15% dels socialistes i un 14,6% de Ciutadans no han decidit el vot.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.