Política

L'Estat defensa que la reforma només afectarà els polítics

El Síndic de Greuges, el Meteocat i el CEO reivindiquen la seva tasca

Sindicats de funcionaris presentaran batalla

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va insistir ahir en una defensa tancada del pla de reducció de l'administració autonòmica. Assegura que la reforma representa un “sacrifici” per als polítics i no per als ciutadans. Santamaría va encoratjar ahir tots els presidents provincials del PP a vendre “l'eficàcia” i “l'eficiència” que comportarà aquesta iniciativa en cas que s'apliqui.

L'afectació a Catalunya, com en altres territoris, és important. El PP recomana recentralitzar organismes de lluita contra la corrupció com ara la Sindicatura de Comptes –que controla les finances de la Generalitat i dels partits– i el Síndic de Greuges, però també suggereix tancar el Servei Català de Meteorologia, el Centre d'Estudis d'Opinió i l'Institut Català de l'Energia. Totes aquestes funcions les assumirien els ministeris de l'Estat. Els directors d'aquests ens van defensar ahir a Catalunya Ràdio la importància de la seva tasca per a l'autogovern de Catalunya i van denunciar que la seva supressió no significarà un estalvi econòmic real.

La reforma de les administracions, que dijous estudiarà el Consell de Política Fiscal i Financera, pretén estalviar 6.500 milions d'euros en tres anys. En total, les diverses reformes del PP a l'Estat de les autonomies –la local, la de l'administració, la taxa de reposició zero de funcionaris i les retallades en ocupació pública de les autonomies el 2012– tenen previst estalviar –o retallar– 37.620 milions en quatre anys. L'Estat elimina també organismes estatals com ara el Consell de la Joventut d'Espanya, el Servei Militar de Construccions i l'Instituto Nacional del Consumo, entre cinquanta ens més. Els sindicats de la funció pública ja es van queixar ahir que el pla pot causar més acomiadaments i trasllats obligatoris.

LA XIFRA

37.620
milions d'euros vol retallar el PP en la despesa de l'administració autonòmica de l'Estat.

Hisenda collarà els que no paguin factures a 30 dies

L'Estat retindrà el finançament de les comunitats autònomes que incompleixin el pla de proveïdors, és a dir, un fons que donarà liquiditat als territoris perquè paguin factures a 30 dies. Si la Generalitat s'acull al programa i després no aconsegueix complir l'objectiu durant quatre mesos consecutius podria veure com l'Estat li tanca l'aixeta econòmica. El futur avantprojecte de llei de control del deute comercial en el sector públic té previst fixar un mecanisme per retenir als territoris la quantitat corresponent al deute que acumulin amb els seus proveïdors. L'informe elaborat per la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques detalla el nou mecanisme de pagament a proveïdors, que pretén aprovar el govern del PP per resoldre els problemes de morositat de les administracions públiques. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va advertir que l'Estat donaria liquiditat a les comunitats, però, a canvi, això implicaria “més condicionalitats” per a les comunitats que s'hi acabin acollint. “Si no els apliquem més condicionalitat, serà difícil fer complir la llei de morositat a final d'aquest any”, va assegurar Montoro a Santanderdimartspassat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.