Política

ICV vol fixar una data límit per negociar la consulta

La comissió sobre el dret a decidir al Parlament podria començar a treballar a principi de juliol, després dels retards

Navarro creu que les entitats que aniran al Pacte pel Dret a Decidir ho fan “a contracor”

Iniciativa demana a CiU, ERC i el PSC fixar “una data límit” per arribar a un acord amb l'Estat sobre la consulta. L'objectiu és establir un període de temps per negociar i, un cop superat, decidir a Catalunya el pas següent. El que no volen és que el govern de Mas dilati la negociació durant mesos; tampoc no estan d'acord a tancar el diàleg “en una sola trobada” com, segons ells, va passar amb el pacte fiscal. ICV-EUiA plantejarà la proposta dins del seu pla de treball per a la futura comissió sobre el dret a decidir al Parlament.

El problema, però, és que la comissió parlamentària encara no s'ha constituït cinc mesos després de l'aprovació de la Declaració de Sobirania. La comissió podria iniciar-se, segons fonts parlamentàries, la primera setmana de juliol després de diversos retards. CiU i ERC no semblen tenir pressa. Els ecosocialistes pressionen. La coordinadora d'ICV, Dolors Camats, va exigir ahir que es convoqui la primera reunió de la comissió abans que es faci la primera sobre el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. “No sé què explicarà el govern a la societat civil sobre el com i el quan de la consulta si encara no ens hem reunit els partits ni un sol cop”, es lamentava Camats.

El pla de treball d'ICV per a la comissió, l'únic que hi ha sobre la taula ara mateix, també planteja que els partits participin en la negociació amb l'Estat al costat del govern de la Generalitat i que la data de la consulta i la pregunta es defineixen per acord de la majoria al Parlament. A més, en cas que l'Estat bloquegi qualsevol possibilitat de fer una consulta, Iniciativa vol que qualsevol decisió s'hagi de prendre a la comissió parlamentària.

El PSC i la por

El líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, va tornar ahir a criticar el Pacte pel Dret a Decidir malgrat la presència d'entitats no independentistes com podrien ser els sindicats CCOO i UGT, la CONFAVC o la Taula del Tercer Sector. Segons ell, aquests col·lectius hi aniran “a contracor” i només per por a “no ser assenyalats com uns antipatriotes”. Navarro considera una “falta de respecte” de CiU implicar les entitats “per a un tema com aquest, sense saber quin camí i quins objectius té el Pacte Nacional”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.