Política

Polítics de concert

Representants de tots els partits amb presència al Parlament valoren per a El Punt Avui la iniciativa del Concert per la Llibertat i el mosaic que es veurà al Camp Nou amb el lema ‘Freedom Catalonia 2014', impulsat per aquest diari

Els enquestats de CiU, ERC i la CUP tenen previst assistir a la cita del dissabte dia 29 de juny

El Concert per la Llibertat que se celebrarà al Camp Nou dissabte vinent, organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural –i en què El Punt Avui promou un mosaic que exhibirà el lema Freedom Catalonia 2014–, té l'èxit garantit i el suport de bona part de la classe política del país, com constata aquesta enquesta efectuada a representants de tots els partits.

Josep Maria Vila d'Abadal

alcalde de vic i president de l'ami

L'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, no es perdrà el concert, que considera cabdal per constatar la vigència del sentiment independentista d'una part cada cop més majoritària de la societat. Per un doble motiu. Per deixar clar que l'esclat sobiranista de la Diada de l'any passat no va ser flor d'un dia. “S'adonaran que no era cap suflé, i que no baixarà, sinó al contrari”, comenta. I per insistir que el moviment independentista és de la gent, i és popular. “En aquest procés, els polítics van a remolc del que es respira al carrer, i convé recordar-los-ho amb iniciatives com aquesta o la cadena humana, que també serà un èxit”, afirma. Vila d'Abadal es refereix al mosaic promogut per El Punt Avui com un element imprescindible “que servirà per traslladar al món el nostre missatge en un moment en què la imatge ho és pràcticament tot”.

Jordi Turull

president del grup parlamentari de ciu

“Al concert, hi aniré, i a més amb tota la colla”, assegura el president del grup de CiU, Jordi Turull, que recorda que de molt jove ell ja va anar al concert de La Crida al Camp Nou, “un d'aquells moments que recordes i que et deixen empremta”. La iniciativa d'Òmnium i l'ANC li sembla “molt bé, fantàstica”, i el lema del mosaic, també, “fantàstic”. “Home, és que jo de jove també vaig participar en l'enganxada de cartells amb el lema de Freedom for Catalonia per tot arreu, o sigui que imagina't.”

Oriol Junqueras

president d'ERC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, serà dissabte al Camp Nou, i insisteix en la importància que tothom empenyi en el mateix sentit: “La gent ha d'empènyer, per tal que, si algú dubta, senti l'escalf de la ciutadania i la voluntat insubornable de decidir el nostre futur”, diu, en velada –i reiterada– referència a CiU. Per Junqueras, “tots ens hem de comprometre, tots, sindicats, associacions, metges, paletes o periodistes”. Per això, valora positivament l'aportació d'aquest diari al concert en forma de mosaic: “L'acompanyament dels mitjans de comunicació és vital i El Punt Avui fa una feina exemplar en aquest sentit”, diu.

Jaume Collboni

portaveu del Psc

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, és d'allò més sintètic quan li pregunten pel concert. No hi anirà i la seva resposta quan se li demana valorar la iniciativa, el mosaic i el lema triat és la mateixa: “Em sembla bé, per a la gent que vol la independència.” Entre els quals no és cap secret que ell no es compta.

Carles Puigdemont

diputat de Ciu i alcalde de girona

Com Jordi Turull, l'alcalde de Girona, el convergent Carles Puigdemont, també recorda que el 1981 va assistir al concert de La Crida al Camp Nou. “Recordo molt aquella crida al catalanisme perquè s'activés, i aquest és l'esperit.” Per això, la convocatòria de dissabte considera que és “necessària, oportuna i d'èxit garantit”, i que “llançarà un missatge al món de les ganes que té aquest país de ser un estat”. La idea del mosaic també li sembla un encert, perquè “quan al Camp Nou es fa un mosaic, sempre transcendeix fronteres”. El lema, a més, li sembla “absolutament encertat” i coherent amb la idea de voler llançar un missatge al món, “perquè és llegible i comprensible arreu”.

Oriol Amorós

diputat i vicesecretari de comunicació d'erc

El diputat republicà Oriol Amorós tampoc no fallarà dissabte a la cita al Camp Nou, que qualifica de “gran mostra d'unitat, cultura i civisme per la llibertat”. Amorós entén que el cartell del concert acredita que “de Dyango fins a Llach, des de la rumba fins a l'electrònica, tota Catalunya vol llibertat”, i celebra la iniciativa d'aquest diari d'impulsar un mosaic: “El procés que estem fent va de baix a dalt, de la societat a la política, i El Punt Avui està esdevenint un dels grans portaveus del procés.”

Dolors Camats

colíder d'icv

La colíder d'ICV, Dolors Camats, no serà a Catalunya el dissabte 29. La data del concert li coincideix amb una visita programada al Departament d'Estat. La del concert s'emmarca, per Camats, en una certa tradició: “És d'aquelles iniciatives que al país hem viscut quan hi ha un anhel col·lectiu. En altres moments a aquests anhels també se'ls ha sabut donar forma musical, o al carrer, una forma ludicofestiva. Forma part de la nostra manera d'entendre aquestes reivindicacions col·lectives.” A Camats, el lema del mosaic li sembla “lògic”, tenint en compte els organitzadors. “És per això que es va crear l'Assemblea Nacional Catalana, o sigui que és normal que sigui això el que demanin.”

Lluís Salvadó

secretari general adjunt d'erc

El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, és dels que tenen previst anar al concert, una iniciativa que considera “imprescindible per reforçar el procés” sobiranista. El lema del mosaic, Freedom Catalonia 2014, “ve de lluny”, recorda Salvadó. “Els que tenim uns anys tenim molts records del 92. Per tant, encaixa perfectament amb el moviment sobiranista del país, i a més reforça la data del 2014, que és quan a ERC estem compromesos que se celebri la consulta”, argumenta.

Marina Geli

diputada del psc

Marina Geli, emmarcada en el denominat sector catalanista del PSC, tampoc no hi anirà, al concert, però insisteix: “No hi tinc res en contra.” Per l'exconsellera de Sanitat, el concert “representa un sentiment de part del país, i l'expressió d'un anhel molt potent de canvi que jo també comparteixo.” Una altra cosa, matisa, és la independència: “De la qual no tinc cap por. En tot cas, vull saber quin és el camí, i que el camí sigui el triat per la majoria dels catalans.” Per Geli, la convocatòria respon a “la necessitat de col·lectivitzar els sentiments”. “I a mi no m'incomoda que la gent s'expressi, al contrari”, afegeix.

Santi Rodríguez

portaveu parlamentari del pp

El portaveu del PP català al Parlament, Santi Rodríguez, considera el concert “una iniciativa més” de la societat civil, però qüestiona la pertinència de la denominació del concert i del lema escollit per al mosaic: “No em sembla adequat dir-ne Concert per la Llibertat ni demanar llibertat en el mosaic, perquè, de llibertat, ja en tenim.”

Matías Alonso

diputat de ciutadans

El diputat de Ciutadans Matías Alonso és, de tots els enquestats, el més dur amb la iniciativa. Per Alonso, el concert “és un pas més en aquest camí de trencadissa i propaganda” i, a més, “està mal batejat: se n'hauria de dir Concert per la Independència, perquè és el que volen els organitzadors.” Pel diputat de C's, es parla de decidir, però “els organitzadors i els que els donen suport ja fa temps que han decidit. La paraula llibertat es fa servir com el típic eufemisme, però la llibertat ens la dóna l'estat de dret, i ha costat molt aconseguir-la”, argumenta. Alonso carrega contra els organitzadors: “Potser és que ells tenen falta de llibertat per excés de subvenció. Reclamar llibertat des del poder sembla una broma”, conclou.

David Fernández

diputat de la cup

El cupaire David Fernández també anirà al Camp Nou. “Poble que canta, mai no mor”, sintetitza, recorrent al repertori d'Obrint Pas, i recorda que, “en altres moments de la història, el nostre poble ja ha lluitat amb música, també contra la dictadura, amb Raimon a la plaça del Sol, i amb concerts a l'Olympia de París. La cultura és un bon mirall de la nostra societat complexa i amb anhels de llibertat”, argumenta. Sobre el lema del mosaic, Fernández fa un matís: preferiria que hi digués Països Catalans. Fet l'apunt, al diputat de la CUP li sembla bé: “Perquè tenim pressa i perquè conté un missatge que hem de llançar arreu: que aquí hi ha un poble que està treballant, lluitant, per construir la seva pròpia llibertat per poder decidir-ho tot i canviar-ho tot enmig d'aquesta crisi que ho ofega tot.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.