Política

PASTORA

MÚSICS. PARTICIPEN EN EL CONCERT PER LA LLIBERTAT

“No depèn dels polítics! El poble ha agafat empenta”

“Si no fos per l'ajut constant dels que ens ataquen no s'hauria arribat a les cotes de sentiment independentista actuals...”

“Un cop es proclami la independència, es dissoldrà el Parlament i sortiran noves formacions polítiques. Es pot començar de zero! L'endemà d'aconseguir la independència no seguirà tot igual”

Qui són?
Pastora –Dolo Beltrán, Pauet i Caïm Riba– va deixar tothom desmuntat el 2000 amb la seva Lola. Semblava que s'havia de quedar en un èxit d'estiu... Més de deu anys després, el grup continua la recerca, còmode en la classificació de pop psicodèlic o pop electrònic... Proven sons, i es gestionen en diverses llengües. L'últim disc, Una altra galàxia (2012), és en català.
Tindrem més bona sintonia el dia que cadascú renti la roba a casa seva [Caïm
Pastora participa en el macroconcert del 29 de juny al Camp
Nou. Què els sembla el mosaic gegant que hi muntarà El Punt Avui?
[Pauet] Els mosaics sempre són guais... Flipes quan veus tot el camp que es transforma i hi apareix una frase o una bandera... Bastant impressionant. Els mosaics sempre han estat... guais! [riuen].
Les entrades volen... S'ho imaginaven?
[Pauet] I tant! Si estàs parlant de les llibertats i de la independència... Mira què va passar l'11 de setembre! Un Camp Nou, només? I el Palau Sant Jordi, el velòdrom...
Què hi faran?
[Dolo] Tinc un clavell per a tu, de Lluís Llach. Ens agrada molt! Ens l'han proposada des de l'organització.
Participar en aquest concert us fa prendre posició ideològicament...
[Caïm] Vaig veure a l'APM que a Dyango li deien en un programa d'aquells que fan: “Usted antes cantaba en castellano y ahora se va a un concierto separatista...” I Dyango responia: “Ahora me siento más cómodo siendo catalán que siendo español...” Era dur, el que li deien! De fet, si no fos per l'ajut constant dels que ens ataquen no s'hauria arribat a les cotes de sentiment independentista actuals...
[Pauet] Ens ho posen fàcil...
Recorden algun moment que els catalans tinguéssim bona premsa?
[Caïm] He estat a Madrid, i hi he estat bé. Al cap de tres hores d'estar de marxa, però, comença el tema: que si el president del Barça això, que si l'altre allò... I t'ho diuen a tu, és clar. A qui ho diran? Amb els bascos hi ha molt respecte, però...
[Pauet] Los montañeros bascos... [riuen]
“In-inde-independència”?
[Pauet] Jo sí. Separatisme, més aviat: em vull separar d'Espanya. I de seguida. Deixar de rebre insults. I no sóc independentista! No ha estat cosa meva... M'hi han abocat! El federalisme, res. És una via que es construeix entre amics i ara mateix... No sé si s'ha fet per treure rèdit en vots, però el cas és que s'ha utilitzat Catalunya, per la via d'insultar, atacar, robar, etcètera.
[Caïm] A mi m'ha passat una cosa semblant... He tingut èpoques que era maragallista. I ara el PSOE me'l miro amb uns ulls que... Bé, no me'l miro, directament. M'he vist abocat també a l'independentisme. És un mal necessari. Com podem seguir i en pau? Quina mandra també, però, si ens separem, establir les relacions... Serà complicat, però sembla que anem cap aquí, no hi ha sortida. De fet, són més independentistes ells que nosaltres! Em sembla que tindrem més bona sintonia el dia que cadascú renti la roba a casa seva.
[Dolo] La meva participació en el concert és per demanar el dret a decidir què volem fer. No sóc independentista. M'agrada formar part d'Espanya, i Espanya no són els polítics, és molt més. És el poble qui ha de decidir el seu futur, i no els polítics.
Els polítics són capaços de liderar una aventura com aquesta?
[Caïm] Ja no depèn dels polítics! El poble ha agafat empenta. Encara que CiU es plantegés deixar-ho córrer, els vots anirien cap a Esquerra i...
[Pauet] Un cop es proclami la independència, es dissoldrà el Parlament i sortiran noves formacions polítiques. Es pot començar de zero! L'endemà d'aconseguir la independència no seguirà tot igual.
En un nou context polític, quina seria la llista de peticions?
[Caïm] Per començar, retirar l'IVA del 21%. S'ha de treballar perquè l'art sigui viable per si mateix. S'ha estat en una mena de bombolla, amb les subvencions i els concerts pagats pels ajuntaments, i això portava a no buscar la rendibilitat. Ara, ni és rendible ni hi ha subvencions i no és viable fer concerts.
[Pauet] Cal que s'adonin que la cultura també és un bé econòmic!
I la incorporació del català a Pastora?
[Caïm] Sempre hi ha hagut aquest interès. Teníem uns quants temes en català. I al final vam fer un disc.
[Dolo] A mi em costava trobar el punt en català a les cançons més electròniques. Ara ja l'he trobat!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.