Política

El PSC manté el rebuig al pacte malgrat la pressió dels sectors catalanistes

Avancem i dirigents com ara Marina Geli intenten que Navarro canviï d'opinió però queden en minoria

Ernest Maragall, de Nova Esquerra, sí que hi anirà

El PSC es manté ferm i no assistirà a la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, malgrat les pressions directes i indirectes dels sectors crítics catalanistes. El col·lectiu Avancem, liderat per Joan Ignasi Elena, i dirigents com ara Marina Geli van aprofitar l'executiva d'ahir del partit per intentar canviar el rumb. Són i, de moment, seran minoria. La direcció del PSC descarta la idea que cap dels sectors crítics assisteixi per si sol a la cimera. Qui sí que hi assistirà serà Ernest Maragall, exdirigent socialista i ara impulsor del partit Nova Esquerra Catalana.

Quatre membres de l'executiva van expressar ahir, segons fonts presents, la seva oposició a la decisió de Pere Navarro de quedar al marge del pacte. Tres dirigents del col·lectiu Avancem, Joan Ignasi Elena, Jordi del Río i Fabián Mohedano, i una del Fòrum Cívic, Marina Geli, van demanar dins l'executiva que es reconsiderés la posició presa feia tres setmanes. Elena va deixar clar que era necessari “aclarir” la posició del PSC a favor del dret a decidir, ja que no formar part del pacte els deixa al mateix nivell que el PP, Ciutadans o la patronal Foment. Els d'Avancem creuen que la “tipologia” de les entitats que hi seran, com ara els sindicats CCOO i UGT o la Taula del Tercer Sector, permetria que el PSC pogués defensar la seva assistència malgrat no ser independentista. Tanmateix, reconeixen que “les posicions ja estan molt clares i definides”.

El PSC vol un gest de CiU

Els sectors crítics catalanistes no donen per perduda la batalla i creuen que els socialistes es podrien afegir al pacte més endavant “si CiU fes un gest per aproximar-se”. Navarro i, segons fonts de la direcció, cinc membres més de l'executiva van contestar als crítics i van demanar que es posés fi a aquest debat intern en favor de les qüestions socials. El secretari d'organització dels socialistes, Esteve Terrades, va confirmar que el PSC no en formarà part mentre el govern no compleixi les seves demandes: primer, “que es garanteixi la neutralitat del procés” de la consulta; i, segon, que se suprimeixin estructures d'estat com ara el Consell per a la Transició Nacional.

Corbacho: “No serem mai un partit independentista”

El diputat Celestino Corbacho va convidar dilluns a marxar del PSC els militants i dirigents que estiguin a favor de la independència. L'exalcalde de l'Hospitalet va fer una de les crítiques més dures dels últims temps contra els que demanen al partit que s'apropi al sobiranisme. “El PSC no és independentista així que, si algun company arriba a la conclusió algun dia que els aires de l'independentisme l'han tocat, el que haurà de pensar és que serà més fàcil que canviï ell que el PSC, perquè el PSC mai serà un partit independentista, que ningú en tingui cap dubte”, va afirmar en una entrevista a RAC1. Corbacho va admetre que ha votat qüestions “amb les quals no estava d'acord al cent per cent”, com ara la votació a favor del dret a decidir al Parlament o la creació de la comissió sobre el dret a decidir. “Jo tenia matisacions”, va comentar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.