Política

Les crítiques de Duran al procés agreugen la crisi a CiU

Una gravació del líder d'Unió en què qüestiona la transició nacional agita el debat intern després de la crida pacificadora de Mas

Homs minimitza les diferències i diu que no afecten el govern

La crisi interna a CiU s'accentua per les crítiques de Josep Antoni Duran i Lleida al procés sobiranista. La filtració de la gravació d'una intervenció del líder d'Unió a porta tancada, en una trobada de la intercomarcal del partit a Girona, va enterbolir l'intent d'Artur Mas de pacificar el conflicte. CDC, no obstant això, va evitar afegir més llenya al foc. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va minimitzar les diferències internes i va garantir que no afecten l'acció de govern. Des del grup de CiU al Congrés es va llançar el mateix missatge: no hi ha tensions i la federació funciona a la cambra baixa “com un rellotge”.

Després de la crida d'Artur Mas als dirigents de CDC i d'Unió perquè s'aturessin les “declaracions excessives” i de l'avís de Duran que continuarà dient el que pensa (sosté que és el mateix que defensa el president de la Generalitat), la gravació va fer aflorar de nou les discrepàncies sobre el procés a la palestra. Divendres passat, en una trobada amb 200 membres de les bases gironines del partit, Duran va posar en qüestió l'èxit de l'aposta sobiranista de CiU i de l'executiu, tal com va publicar el Diari de Girona. “No us enganyaré. D'aquí a quatre anys ens tornem a trobar i llavors veurem qui ha enganyat qui i en què ha quedat aquest procés de transició nacional”, va indicar. El president del comitè de govern dels socialcristians també va carregar durament contra ERC per la seva gestió en el govern tripartit i va acusar diversos mitjans de comunicació, CDC i “un sector d'Unió” d'aplanar el camí a ERC perquè guanyi les pròximes eleccions al Parlament. “Estem remenant massa l'arbre i els fruits no els recull CiU, els recull ERC”, hi va afegir Duran.

Petició de disculpes

Als passadissos del Congrés, el líder socialcristià va demanar disculpes pel to “poc respectuós” en què s'havia adreçat als republicans, amb una paraula malsonant inclosa, però no es va retractar pel contingut de la seva intervenció, tot remarcant que era una intervenció “privada” que no havia de ser difosa.

Els convergents es van cenyir a la petició de Mas per evitar que la sang arribi al riu. Homs, que no considera que la federació estigui afectada per cap “crisi”, va fer referència al programa electoral subscrit pels dos partits i el pla de govern ratificat per tots els consellers. El titular de la Presidència es va remetre als fets i a la “unitat de vot” que han mantingut els dos partits. Sobre la dura càrrega de Duran als d'Oriol Junqueras, Homs va assenyalar que “ERC, com qualsevol formació, ha tingut encerts i errors”.

Des del Congrés, el convergent Pere Macias i el socialcristià Josep Sánchez Llibre van negar a l'uníson que hi hagi divergències. Sánchez Llibre va subratllar que al Parlament espanyol “hi ha unitat de criteri” i “tots” caminen “en la mateixa direcció”. També ahir va transcendir que el delegat del govern a Madrid, el socialcristià Jordi Casas, molt pròxim a Duran i partidari del diàleg amb el govern espanyol, podria ser rellevat del càrrec per motius de salut. Casas va intervenir ahir en un acte a la seu de la Generalitat a la capital de l'Estat i es va acomiadar, tot anunciant que deixava el càrrec per raons personals, i va reivindicar l'esperit de la Transició espanyola i la política del pacte i la negociació. Homs va negar que hagi dimitit i hi va afegir que l'executiu encara ho ha de decidir.

Debat pendent

La permanent d'Unió encara ha de debatre la proposta d'alguns dirigents del partit perquè Duran abandoni la secretaria general de CiU. No obstant això, un dels homes forts de Duran a la cúpula, Toni Font, ja es va mostrar partidari que s'hi mantingui. La pròxima reunió del nucli dur de la formació està prevista per l'1 de juliol. Dissabte, Unió reunirà el seu consell nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.