Política

Viver Pi-Sunyer no veu possible l'encaix a Espanya

El director de l'Institut d'Estudis Autonòmics aposta per esgotar totes les vies per acordar la consulta amb l'Estat

Avala la declaració unilateral d'independència com a últim recurs

El director de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA), Carles Viver Pi-Sunyer, va exposar ahir les cinc vies que veu possibles per convocar un referèndum sobiranista a Catalunya i va avisar del risc que comporta “usar el dret per frenar-lo” en considerar “impossible” l'encaix constitucional de Catalunya a Espanya. Si, esgotades les vies de diàleg, s'arriba a aquest extrem, el director de l'IEA veuria factible i legítim fer prevaldre la voluntat democràtica “per la via dels fets”, cosa que equival a explorar vies alternatives, com ara uns comicis plebiscitaris i una declaració unilateral d'independència, unes possibilitats que, va advertir, “tindrien importants costos socials”. És per aquest motiu que el director de l'IEA, que va ser magistrat i vicepresident del Tribunal Constitucional (TC), va advocar pel diàleg de les institucionals catalanes amb les de l'Estat amb l'objectiu de fer possible la consulta.

La primera de les cinc vies legals per possibilitar un referèndum implica, segons el director de l'IEA, aplicar l'article 92 de la Constitució, que preveu que sigui l'Estat el que el convoqui només en l'àmbit de Catalunya. La segona és el traspàs de la competència de convocar consultes a través de l'article 150.2 de la carta magna, “que seria la via equivalent a la utilitzada pel Regne Unit perquè Escòcia faci el seu referèndum”, va recordar. Segons Pi-Sunyer, aquest procediment ja s'ha intentat, ja sigui per propostes de partits catalans al Congrés o per una iniciativa conjunta del Parlament. “Però, si es demana de manera solemne i amb un ampli suport social al darrere, l'article 150.2 es pot utilitzar perfectament”.

La tercera via és utilitzar la llei de consultes per via de referèndum, ja en vigor, encara que l'Estat l'ha recorreguda en contra. La quarta via seria utilitzar la llei de consultes diferents al referèndum, que s'està elaborant al Parlament, “però el problema és diferenciar un referèndum d'una consulta popular sense que això últim perdi validesa”, va assenyalar. Sobre la reforma constitucional, Viver Pi-Sunyer va indicar que “ningú pot discutir que, si el PP i el PSOE es posen d'acord, la poden fer en un cap de setmana, tal com ja s'ha posat de manifest”.

Les possibilitats plantejades pel director de l'IEA si cap d'aquestes vies prospera topen radicalment amb la visió de l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay, que en declaracions a Catalunya Ràdio va assegurar que una consulta sobiranista convocada pel Parlament seria un fet inconstitucional que podria tenir conseqüències “imprevisibles” i obriria un “conflicte” al qual espera que “no s'arribi mai”.

LA FRASE

Hi ha possibilitats al marge de la legalitat que la Generalitat podria utilitzar legítimament com s'ha fet històricament
Carles Viver Pi-Sunyer
director de l'iea
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.