Política

la CRÒNICA

Protagonistes

Arriben els participants a la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, es deixen fer les fotos de rigor i es tanquen les portes de la sala Auditori, on té lloc la trobada. A partir de llavors, als periodistes els toca, bàsicament, esperar, fins que les portes es tornin a obrir i els assistents surtin i expliquin què s'ha dit i decidit. Dues hores i mitja que donen, per exemple, per fer un intent d'apropament als finestrals de la planta noble de l'edifici que donen a l'auditori per mirar des de les altures les coronetes dels assistents. Impossible. Un mosso de paisà té assignada la missió d'impedir-ho, no fos cas que féssim ganyotes. L'espera dóna també per rebre un llistat dels assistents en què hi surt tothom menys la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i els membres del govern que, començant pel president Mas, també hi són. És que Parlament i executiu són amfitrions i convocants, i la llista és de convidats, explica la gent de premsa del govern. Al capdavall, el protagonisme és de les entitats, de la societat civil. L'espera, però, dóna també per mirar el sempitern Twitter, on el govern penja una única foto de la reunió –a banda de la de la prèvia, aquesta sí de grup, però amb els polítics en primera fila, això sí–, i en la qual només surten Mas, De Gispert, la vicepresidenta Ortega, els consellers Homs i Gordó i l'alcalde Trias.

Les dues tocades quan acaben la trobada i l'espera. L'auditori es buida i se suposa que comença la desfilada d'assistents davant dels mitjans. El primer a aparèixer a la sala de premsa, però, és Homs. Parla del protagonisme de les entitats, la societat civil. De pedagogia. I afegeix la lletania que consultar al poble no pot ser part del problema, sinó de la solució. Per què, doncs, la porta tancada, conseller? Per què no una emissió en directe, per tele o web? Que no descarta res de cara al futur, que per part seva, “cap problema”, però que hi ha reunions que “es fan millor” així. Qüestions operatives, vaja. Que en sessions obertes “hi ha qui parla més pels de fora que pels de dins”. Sí, no és igual parlar a porta tancada que amb públic, que li ho diguin a Duran i Lleida. En tot cas, el conseller portaveu ens tranquil·litza: ”Hi ha prou capacitat per transferir les coses d'una manera correcta i adequada.” Sí, sí, “capacitat per transferir”. Correcte i adequat. Les coses de la reunió les explica, perdó, les transfereix, bàsicament, el govern, perquè després d'Homs només parlen breument Dolors Camats, d'ICV, i, per si no havíem entès el portaveu, el convergent Jordi Turull. ERC i la CUP ho eviten perquè el protagonisme, insisteixen, és de les entitats, de la societat civil. Però no, les entitats no compareixen. Cap. En el millor dels casos, emeten comunicats.@IvanVila_PA

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.