Política

El tresorer del PP, a la presó

El jutge decreta l'empresonament perquè hi ha risc de fuga i de destrucció de proves

Els advocats de Luis Bárcenas presentaran recurs d'apel·lació

El PP expressa “respecte” per
la decisió del jutge Ruz


La dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, queda
en llibertat


A un quart de nou del vespre, l'extresorer del PP Luis Bárcenas entrava a la presó madrilenya de Soto del Real. El jutge de l'Audiencia Nacional, Pablo Ruz, va decretar presó incondicional, comunicada i sense fiança. Ruz, que instrueix el cas Gürtel, empresonava Bárcenas per l'elevat risc de fuga i per evitar que es destrueixin proves.

El magistrat considera que la situació de Bárcenas ha fet un gir radical després de saber-se que va transferir a l'Uruguai i als Estats Units diners que provenien dels comptes que encara no té bloquejats a Suïssa. Considera que les respostes de l'imputat eren “inconsistents” i “parcials”. L'home que va controlar durant anys la comptabilitat del PP havia sortit sempre a peu les altres vegades que havia declarat a l'Audiencia Nacional; ahir ho va fer amb una furgoneta de la Guàrdia Civil. L'advocat de l'extresorer del PP, Alfonso Trallero, considerava ahir “impossible” que el seu client pugui fugir o destruir proves. “Té una fesomia massa coneguda”, va assegurar davant dels periodistes. També va afegir que el seu client havia tingut quatre anys per destruir evidències i no ho havia fet.

L'advocat assegurava que no entén “la modificació d'opinió de la fiscalia” i va anunciar que recorrerà contra la decisió del jutge Ruz i demanarà que Bárcenas quedi “en llibertat sense fiança”. En l'àmbit personal, Trallero va dir que Bárcenas va “encaixar bé” la notícia del seu empresonament perquè “té molta fortalesa”, però que està “desconcertat”. Per la seva banda, en un curt comunicat, el PP expressava el seu “respecte” per la decisió del jutge Ruz. “El Partit Popular manifesta, com ha fet sempre, respecte per les decisions judicials en tots els procediments”, indicava la nota.

Génova va optar, d'aquesta manera, per guardar silenci davant de la decisió del jutge Ruz. Abans de conèixer aquesta decisió, fonts oficials del PP van assegurar que no tenien intenció de valorar aquesta decisió judicial, i van recordar que fa anys que Bárcenas no forma part del PP. L'extresorer, que va estar més de 20 anys en l'equip financer del partit, va renunciar a l'escó com a senador l'abril del 2011, mesos després d'esclatar el cas Gürtel.

També es va poder saber que el judici oral començarà “pròximament”. A la petició de presó, també s'hi va adherir l'acusació popular, representada pels socialistes valencians. La també acusació popular exercida per l'associació d'advocats d'Adade també havia demanat la presó, sota la fiança que determinés la fiscalia, segons van confirmar fonts jurídiques.

El magistrat va prendre declaració a Bárcenas durant dues hores. Tant l'extresorer com la seva dona, Rosalía Iglesias, que va quedar en llibertat, van ser interrogats per la imputació d'estafa processal, delictes fiscals i blanqueig de diners. Les noves acusacions deriven de la simulació d'una compravenda de quatre quadres antics amb la finalitat de justificar i rentar la procedència del mig milió d'euros que Rosalía Iglesias va ingressar en efectiu al seu compte corrent.

Bárcenas va desacreditar la pintora argentina Isabel Mackinlay, peça clau en les operacions per les quals ahir s'interrogava el matrimoni. Mackinlay, que va ser interrogada el 5 de juny pel jutge de l'Audiencia Nacional, assegurava que mai havia estat a Madrid, que no havia conegut Rosalía Iglesias i que no havia vist els quadres”, segons informava un document al qual ha tingut accés el diari El País. La restauradora va reconèixer que havia cobrat 1.500 dòlars per haver estampat la seva firma en un contracte que simulava la venda d'obres d'art. L'extresorer nega la versió de la marxant i fins i tot va demanar que se li faci una prova pericial psiquiàtrica. Bárcenas també va defensar la legalitat de totes les operacions bancàries que va realitzar a Suïssa, on va arribar a acumular 48,2 milions d'euros el gener del 2008.

Escridassat

Quant a les preguntes sobre els ingressos en efectiu de fins a 6,9 milions d'euros que va fer a partir de l'any 2000 en el Lombard Odier i el Dresdner Bank de Ginebra, va assegurar que provenien dels seus negocis immobiliaris i dels seus moviments a la borsa, de l'entrada i sortida d'un grup d'inversors als quals representava i dels quals no va voler donar cap altra dada. A l'entrada de l'Audiencia Nacional, un grup de persones afectades per les preferents van insultar Bárcenas i el van acusar de “lladre”.

48,2
milions
d'euros té Bárcenas en comptes a Suïssa.
500.000
euros
en bitllets de 500 va ingressar la dona de Bárcenas.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.