Política

Mas-Colell alerta Montoro que no acceptarà xantatges

Catalunya rebutja l'objectiu de dèficit de l'1,3% perquè el considera injust

Andalusia, Astúries i Canàries també s'hi oposen

Hisenda mostra pels anys vinents uns números encara més garrepes

Andreu Mas-Colell va assegurar ahir que no admetrà que Hisenda esgrimeixi el pla per eliminar duplicitats com un element de pressió a l'hora de negociar un objectiu de dèficit superior a l'1,3%, la xifra mitjana aprovada ahir pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). El conseller d'Economia es va mostrar rotund i va alertar que vincular un informe que considera “recentralitzador” al dèficit d'aquest any seria “altament provocatiu i imprudent”. Finalment, tot i que constava en l'ordre del dia, el mateix Ministeri d'Hisenda, després d'exposar-los l'estudi durant 45 minuts, va preferir no centrar el debat en aquest punt i els va convidar a discutir-lo en un altre escenari.

Cristóbal Montoro, doncs, va evitar un nou front de polèmica, tot i que alguns governs –com ara el català– li van voler deixar clar ahir que no tenen la intenció de renunciar a cap competència. Mas-Colell advertia que no acceptaran que l'executiu espanyol els gestioni la despesa catalana “d'acord amb les prioritats polítiques de l'administració central”. Però, tot i els avisos, el conseller confiava que no s'acabi arribant a aquest extrem en el moment que hagin d'arrodonir la xifra definitiva del dèficit, que no va voler confirmar si situarà entorn de l'1,8%.

Sense equilibri

Això sí, a la sortida de la trobada Mas-Colell fins i tot va ironitzar amb el pla de Montoro en subratllar que no “s'ha de ser massa llest” per deduir el resultat de l'informe –que l'Estat gestiona millor i més barat–, tenint en compte que s'ha exclòs els territoris en la seva elaboració. Si s'hagués atès al parer de les autonomies, el resultat “hauria estat més equilibrat”.

Eliminada aquest qüestió del debat –que fins i tot havia trobar detractors dins els governs del PP–, la reunió d'ahir entre l'Estat i les comunitats es va acabar amb l'habitual unanimitat del govern espanyol i els executius del seus mateix color polític –malgrat que alguns del PP continuessin remugant a l'entrada– i la dissidència formalitzada per Catalunya, Andalusia, Astúries i Canàries, que sí que van lamentar obertament la gasiveria de l'Estat en repartir el 6,5% de dèficit fixat per Brussel·les. Mas-Colell va arribar a qualificar de ridícula la xifra, tenint en compte que les despeses dels territoris són més d'un terç del total i, en canvi, se'ls atorga una flexibilització mínima comparada amb el 5,2% que es reserva Rajoy.

Repetir l'asimetria

Els arguments dels contraris, però, no van convèncer Montoro, que només semblava disposat a repetir l'asimetria en exercicis successius, sobretot perquè, segons també denunciava Catalunya, l'avarícia aplicada en el repartiment del dèficit dels pròxims anys és encara més escandalosa que la d'aquest. El 2014 el dèficit haurà de baixar a l'1%; el 2015, al 0,7%, i el 2016, al 0,2%. Montoro guarda per a l'Estat tot el respir que els ha donat Brussel·les.

Si tenim un finançament diferenciat, també ho ha de poder ser l'objectiu de dèficit
Juan Carlos Moragues
conseller d'economia valencià
Aquest repartiment no és coherent ni lògic. Seria lògic repartir al 50% el marge
Carmen Martínez Aguayo
Consellera economia andalusia
La possibilitat de continuar establint dèficits asimètrics en els anys successius està oberta
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda
La vinculació del dèficit a l'eliminació de duplicitats seria altament provocativa i imprudent
Andreu Mas-Colell
Conseller d'economia
La comunitat de Madrid ha estat la més complidora de tot Espanya
Enrique Ossorio
conseller economia madrid

Un ball de bastons més controlat

Cada terra fa sa guerra, i fins i tot això es pot aplicar als governs autonòmics del PP, que sovint s'han caracteritzat per un excés de disciplina. Però el debat del dèficit asimètric ha destapat les diferències, i al valencià Alberto Fabra ara no li convé gens que l'extremeny José Antonio Monago s'aferri a l'anticatalanisme per presentar-se com el gran opositor del dèficit a la carta. Perquè en aquesta qüestió se sent més proper a Artur Mas que al madrileny Ignacio González, un altre dels que han aprofitat el dèficit per posar el dit a l'ull a la direcció del partit. Setmanes enrere, Rajoy havia intentat, sense èxit, buscar una posició comuna entre tots els seus barons perquè acceptessin aquest repartiment asimètric i tots van sortir de la reunió tant o més irritats que quan hi van entrar. La tensió s'ha mantingut fins a les portes de la trobada d'ahir. I, tot i que han afluixat pel que fa a exhibició del seu rebuig al dèficit personalitzat, excepte les de l'arc mediterrani totes les comunitats del PP es continuen queixant que es premiï les que no compleixin i es deixi de banda les que més han retallat. A canvi de tenir el galliner més o menys controlat pel que fa al front del dèficit, Montoro es va avenir també a suprimir de l'ordre del dia un pla estatal per controlar encara més les operacions d'endeutament dels territoris. Madrid i Castella-la Manxa s'hi oposen en rodó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.