Política

política

CDC demana explicacions per la caça d'estelades

Xuclà vol que es justifiqui per què es van requisar banderes independentistes en el partit Almeria-Girona i, en canvi, es van permetre banderes preconstitucionals

El diputat Jordi Xuclà, de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), demanarà al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, explicacions sobre la política de seguretat que es va seguir en el partit de futbol entre l'Almeria i el Girona el 22 de juny passat.

En concret, Xuclà preguntarà per què es va permetre l'entrada de banderes espanyoles preconstitucionals i, en canvi, es van requisar totes les estelades que es van trobar, tant si s'estaven exhibint com si estaven dins de les bosses o les butxaques dels aficionats gironins. El diputat considera que el govern de l'Estat manté “un doble criteri segons quina sigui la bandera”, i va qualificar aquesta posició de lectura “miop” de la legalitat.

En aquest sentit, Xuclà va dir ahir que li semblava “molt més greu” l'exhibició de la bandera d'un règim dictatorial que l'estelada. D'altra banda, el diputat convergent va lamentar l'actuació policial estatal –responsable de la seguretat del partit, tant a l'interior com a l'exterior de l'estadi– i el tracte donat als aficionats. També va lamentar que els agents tramitessin diverses sancions de fins a 3.000 euros contra seguidors catalans “per incitació a la violència” pel fet de portar estelades.

Pel que fa a les banderes preconstitucionals, segons CDC alguns seguidors locals les van mostrar a l'afició del Girona amb consignes contra Catalunya i els catalans.

El cas d'Òscar Campos

Mentre al terreny de joc l'Almeria i el Girona es jugaven l'ascens a primera divisió, la policia actuava contra alguns aficionats del Girona que van treure ensenyes independentistes. Un dels casos va ser el d'Òscar Campos (vegeu El Punt Avui del 26 de juny), que, responent a les provocacions d'uns aficionats de l'Almeria, va treure una estelada –que no li havien trobat en els escorcolls previs.

Segons explica, només la va poder ensenyar uns trenta segons. El temps que va trigar la policia a exigir-li que els l'entregués. El van fer fora del camp i el van denunciar. En el mateix incident també va rebre un altre aficionat gironí, Carles Rojas. En vista de les exigències de la Policía Nacional, Campos va donar l'estelada a la primera persona que va trobar al darrere, que era Rojas, que no coneix personalment. Rojas en va pagar les conseqüències: també el van fer fora de l'estadi i li van posar una multa que podria ser de fins a 3.000 euros: “Jo ni tan sols la vaig ensenyar [l'estelada]”, assegura Rojas. Afegeix que es va limitar a guardar-la, “com els agrada que es faci als policies”. En total, podrien ser cinc els aficionats multats.

LA DATA

22.06.13
Va tenir lloc el partit entre l'Almeria i el Girona en què la policia va requisar nombroses estelades.

LA XIFRA

3.000
euros
podria ser l'import de la multa que rebrien els denunciats per “incitació a la violència” mostrant les banderes.

LA FRASE

Interior ha interpretat la legalitat des d'una òptica molt miop en aquesta qüestió
Jordi Xuclà
diputat de ciu al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.