Política

lA CRÒNICA

“Catalunya és poderosa”

Peret cantava que Catalunya és poderosa i té molt poder. Al Camp Nou, ahir ho semblava
Joel Joan vol que sigui el darrer concert que s'hagi de fer al Camp Nou per la llibertat del país

Un dia històric i feliç. No l'oblidarem mai, deia el pare de la rumba catalana, Peret, abans de cantar “Catalunya és poderosa, Catalunya té molt poder”. Peret podria posar-se com a exemple d'un dels missatges de fons que es va anar repetint al llarg del concert d'ahir. Per decidir el destí de Catalunya hi són cridats tots els catalans, vinguin d'on vinguin. D'origen anglès, com Matthew Tree; algerià, com Yacine Belahcene, o gitano, com Peret. El cantant de Sabor de Gràcia, gitano d'aquest barri barceloní, agraïa a “aquells gitanets que al segle XV van entrar per Perpinyà” el fet de poder estar ell ahir a la nit al Camp Nou. La sensació al llarg de les hores de l'espectacle era que, a la taula del Bernat, qui no hi és, no hi és comptat.

A tres quarts de sis de la tarda, a fora del recinte, un veí d'Alcanar recordava a tota la gent asseguda als bancs del carrer que la gent del seu poble començaria la cadena humana per la independència, que es farà el proper 11 de setembre. A dins de l'estadi, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ja atenia un equip de televisió de la basca ETB una hora i mitja abans que comencés la música.

En una grada, una pancarta afirmava “el Pallars Sobirà per la independència”. A la tribuna, un home amb una càmera de fer fotos cridava “la gent de Bellpuig, que es noti!” provocant que un grupet assegut dues fileres endavant es girés automàticament. Pancartes contra les retallades als serveis públics, “Linyola per la independència” o “La mamella ha dit prou”.

Pocs minuts abans que la Cobla de Cambra de Catalunya encetés el recital, membres de l'organització acompanyaven al seu seient de la llotja a Josep Maria Vidal d'Abadal, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El president del grup parlamentari de CDC, Josep Turull, i els dos secretaris d'organització del partit, Josep Rull i Lluís Coromines, es feien una foto a peu dret. Coromines, abillat amb una samarreta amb l'estelada al pit com volent dir que els que avui manen a Convergència només tenen una veu.

Els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol compartien llotja amb molts consellers de la Generalitat: la vicepresidenta Ortega; el conseller de Presidència, Francesc Homs; el conseller de Justícia, Germà Gordó; la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller de Territori, Santi Vila. El govern havia informat dies abans que la consellera de Benestar Social, Neus Munté, veuria el concert des del públic i que el president Mas no hi podria ser perquè la seva filla es casava a Fornells (Menorca). Oriol Junqueras (ERC), Josep Vendrell (ICV), el socialista Fabián Mohedano, no com a representant del PSC, sinó com a secretari general del Moviment Laic i Progressista, eren altres polítics presents. A David Fernández, de la CUP, se'l va veure entrar a la llotja, on li corresponia seient, a saludar les autoritats abans de tornar-se'n.

També s'hi podien veure Joaquim Forn i Jordi Portabella, de l'Ajuntament de Barcelona al costat de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Entre la societat civil, els sindicalistes Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego compartien espai amb el rector de la URV, Francesc Xavier Grau; el vicepresident de l'àrea institucional del FCB, Carles Vilarrubí; la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i Joaquim Vidal, president del grup Hermes i editor del diari El Punt Avui, que anava acompanyat del director executiu, Joan Vall i Clara. La consellera delegada del diari Ara també hi era present, al costat del director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.