Política

Clams i desconcerts

El concert del Camp Nou va ser ahir present en les portades de tots els diaris catalans i els principals dels editats a Madrid

‘Clam' va ser la paraula més usada en els titulars de portada de la premsa catalana

La gran majoria dels rotatius van recollir, en portada o pàgines interiors, la imatge del gran mosaic impulsat per El Punt Avui

‘La Razón' titulavael text
de la foto del mosaic “Els vells èxits de la música espanyola, al Camp Nou”

El Concert per la Llibertat va copar abans-d'ahir els esforços i ahir les portades de la premsa catalana. El desplegament més gran va ser el d'El Punt Avui, també l'únic que va apostar per una portada monogràfica i desplegable que transmetés tota la força de la foto de la nit: el gran mosaic que, amb el lema Freedom Catalonia 2014, van patrocinar aquest diari i els seus lectors. “Un clam”, titulava El Punt Avui, i El Periódico i l'Ara optaven pel mateix mot. El primer, que obria amb una foto general de l'estadi, va titular “Clam al Camp Nou” a fora i “Camp Nou estelat” a dins. En l'editorial es descrivia l'acte com “una barreja d'emoció, exaltació, memòria i combat” que “hauria d'animar els polítics, a tots, a buscar una solució intel·ligent perquè els catalans puguin ser consultats sobre el seu futur de manera legal i democràtica”. L'Ara, que també va triar el mosaic per a la portada, titulava “Clam democràtic”; destacava que “prop de 90.000 persones omplen el Camp Nou en un concert emotiu per reivindicar de manera entusiasta, pacífica i alegre el dret a decidir”, i en la crònica principal, titulada “Un pas més cap a Ítaca”, destacava que el concert marca el rumb: “Suma cívica, fermesa política i molta il·lusió.”

L'acte també il·lustrava la portada de La Vanguardia, que, com El Periódico, triava una imatge general de l'estadi, sense mosaic. “El Concert per la Llibertat omple el Camp Nou”, titulava el diari de Godó. El mot clam, al subtítol: “Clam pel dret a decidir en un nou acte cívic massiu.” A dins, el director, José Antich, deia que “no va ser el concert de tot el catalanisme”, perquè les absències van ser “significatives”, “però sí d'una part molt important del catalanisme, la més mobilitzada i activa”. Per Antich, a més, la “important presència política del govern” acredita que la demanda de la consulta “manté un to alt malgrat tots els avatars”.

Els principals diaris d'àmbit estatal amb seu central a Madrid també recollien l'acte en portada. El País, amb una foto del públic i el titular “Catalunya canta a la independència.” A dins, destacava que “l'independentisme fa una altra demostració de força”. “Un Camp Nou més sobiranista” era el títol de la crònica. “Alguns dels cantants van llançar missatges contra les retallades i l'ERO de TV3”, destacava també.

El Mundo optava per una noia amb una estelada per il·lustrar la portada i titulava, de manera astutament polisèmica, “Deliri independentista”. El seu articulista Salvador Sostres qualificava el concert de “festa preadolescent de ganxets i Fanta” i “metàfora perfecta de l'extrema incompetència del catalanisme institucional”. I, en un editorial, el diari de Pedro J. Ramírez defensava que la celebració del concert, “un míting polític, patrocinat per CiU i ERC”, prova que “Catalunya no té un problema de llibertat”, i advertia els dos partits que juguen “amb foc en inflamar l'ànim de les masses amb unes expectatives que mai podran aconseguir”.

La Razón titulava en portada (sense foto) “Desconcert independentista al Camp Nou”, i pretenia justificar el joc de paraules amb el subtítol: “Ni Mas ni Duran acudeixen a l'acte per reclamar una consulta sobiranista el 2014.” A dins, el rotatiu titulava “Independentisme démodé al Camp Nou”, i destacava que hi van assistir “nou consellers i la plana major d'ERC”. El mosaic el reservava per a la secció fotogràfica al principi del diari, en què el posava a tocar de la foto de Mas portant la filla a l'altar i l'acompanyava d'un text sarcàstic titulat “Els vells èxits de la música espanyola, al Camp Nou”.

L'ABC va optar per rebaixar la rellevància de l'acte, al qual no va reservar espai en portada, monopolitzada per Aznar. El titular de la crònica en pàgines interiors, a més, no era per al concert en si, sinó per demanar-ne explicacions: “El PP i C's exigeixen saber el cost d'un concert independentista.” El subtítol reblava el clau: “El Camp Nou s'omple en un acte amb mitja dotzena de consellers retransmès per TV3.”

La cobertura de La Gaceta era encara més discreta. En la peça titulada “El Concert per la Llibertat dóna ales a l'independentisme” ni hi havia foto ni referències al desenvolupament de l'acte, més enllà d'una descripció de l'ambient dins i fora l'estadi. Potser l'edició es tancava massa d'hora per encabir-hi res més, i per això l'atzagaiada era en el web, en què, fent seva la definició que va fer Alícia Sánchez-Camacho de la cita, el diari titulava: “Ple en l'aquelarre independentista del Camp Nou.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.