Política

Camacho: “El concert va ser contra la resta de catalans”

El PP torna a carregar contra l'acte del Camp Nou, i De Cospedal acusa el govern “d'atiar-lo”

El PSC critica que no s'hi reivindiqués només el dret a decidir, però mostra respecte pel clam independentista

El PP no ha paït l'èxit del Concert per la Llibertat, i ahir va tornar-hi a carregar en contra amb duresa. Per la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va ser una “acció contra la resta de catalans”, i va reclamar que no s'haurien de celebrar “aquest tipus d'actes que van en contra de la resta de ciutadans que no opinen igual”. “Va ser un concert per l'exclusió i la divisió”, concloïa. Els seus companys no van quedar enrere. Per la secretària general, María Dolores de Cospedal, les reivindicacions independentistes del concert “no representen l'interès principal dels catalans”, per la qual cosa advertia que “tota operació que atiï, fomenti o inciti un govern que no vagi en aquesta direcció”, i encara més quan aquest “té greus problemes econòmics”, “és una acció en la direcció errònia”. De Cospedal, com el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va reiterar que la seva obligació és “respectar i fer que es respecti la llei”. Gallardón recordava que la sobirania resideix “en el conjunt” del poble espanyol, i no es pot fragmentar. El president del Congrés, Jesús Posada, es mostrava preocupat per l'alt nombre de sobiranistes, un percentatge que tanmateix relativitza perquè “es manté constant, i té la dimensió que té”.

Nova comparació nazi

També el PP d'Altafulla es va afegir a les desqualificacions en comparar al Facebook la foto d'un acte d'un dels organitzadors del concert, l'Assemblea Nacional Catalana, amb la foto d'una convenció nazi. “Si no hi troba les set diferències no es preocupi, és que no existeixen”, sostenen.

El PSC, pel seu cantó, va mostrar el seu respecte absolut pel concert, però va criticar-ne el reclam independentista. El portaveu, Jaume Collboni, calculant molt les paraules per evitar més polèmiques, va deixar clar que, d'un cantó, al PSC li “hauria agradat que se centrés en la reclamació del dret a decidir, que és el que més uneix la societat”; però de l'altre “no pensem que sigui cap aquelarre”.

El PSC va trigar dos dies a expressar una opinió sobre el significat polític del concert, malgrat reconèixer que “respon a un important corrent de fons de l'opinió pública que està reclamant la independència” i que, segons Collboni, “s'ha de tenir sempre present”.

El govern “no hi posa ni un euro”

El govern català va assegurar ahir que no va gastar diners públics en el Concert per la Llibertat i, a més, va anunciar que Òmnium havia renunciat a la subvenció que li podria haver correspost aquest any. La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, va calcular el cost de l'acte en dos milions d'euros, la majoria gastats en el muntatge, el lloguer del Camp Nou i el personal de seguretat. Casals creu que es pagarà tot amb els ingressos de la venda d'entrades, i va avançar que Òmnium posarà a disposició de qui vulgui tota la informació sobre “despeses i ingressos”. Els artistes i desenes de voluntaris no van suposar cap cost, ni tan sols en drets sobre els temes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.