Política

Les joventuts de sis partits consensuen un manifest pel dret a decidir

Els joves del PSC s'uneixen als de CDC, UDC, ERC, ICV i EUiA en el compromís per a una consulta amb una pregunta clara

Hi reclamen el vot des dels 16 anys

Les joventuts de sis dels grans partits catalans, entre els quals el PSC, a més de CDC, UDC, ERC, ICV i EUiA –és a dir, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), Unió de Joves (UJ), les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC), Joves d'Esquerra Verda (JEV) i Alternativa Jove (AJ), a més de la Joventut Socialista (JSC)–, han signat un manifest pel dret a decidir que defensa la convocatòria d'un referèndum vinculant amb una “pregunta clara” per determinar el futur polític i també amb una resposta i una majoria clares.

El text, que es presentarà demà al Parlament, constata que el rebuig del TC a l'Estatut va resultar “traumàtic” i que, en els últims anys, ha crescut la “desafecció” amb les institucions polítiques arran de “debats allunyats de la realitat”, “una certa opacitat i sensació d'impunitat” en l'actuació de molts polítics i “l'esgotament” del model. Com a resposta, es proposa incentivar un “procés d'aprofundiment democràtic” en què s'emmarca l'exercici del dret a decidir. Els signants, així, es conjuren per “promoure la participació del moviment associatiu juvenil” en el procés, en el qual reclamen la participació dels joves entre 16 i 18 anys.

Fonts de les converses van explicar ahir que el document és fruit de més de dos mesos de treball, i que es va cenyir a les organitzacions juvenils després que intents anteriors de pronunciaments a favor de la llengua no reeixissin perquè es volien ampliar a altres entitats. En tot cas, recorden que ara està obert a altres grups com Arran, encara que no es defineix com a joventut de la CUP.

El PSC, amb la consulta

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ja va saludar ahir el text perquè “encaixa” amb el programa electoral del partit, que s'ha desmarcat, però, del Pacte pel Dret a Decidir. Lucena va assegurar que el PSC “desitja com ningú” que es faci la consulta i va afirmar que, si fos al govern, “la negociació per celebrar-la estaria molt més avançada”. A més, va posar Pere Navarro “a disposició” d'Artur Mas per acompanyar-lo en les converses amb Rajoy. “El PSC serà en totes les iniciatives per la consulta”, va dir.

Una resposta “unànime i integradora”

Juan Antonio Xiol, escollit recentment magistrat del Tribunal Constitucional, va assegurar ahir, durant la presentació d'un llibre a Madrid, que la resposta del TC a la Declaració de Sobirania del Parlament, suspesa cautelarment el 8 de maig per cinc mesos, ha de ser “unànime i integradora”. Xiol va defensar que el tribunal actuï “basant-se en mètodes jurídics, tot i que siguin afers polítics”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.