Política

El jutge imposa a Bárcenas una fiança civil de 43,2 milions

L'extresorer del PP haurà d'abonar aquesta quantitat en 10 dies i sinó se li embargaran els béns

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha imposat una fiança de responsabilitat civil a l'extresorer del PP Luis Bárcenas de 43,2 milions, xifra que supera àmpliament els 28 milions que havia demanat la fiscalia. Es tracta d'una fiança que servirà per “assegurar les responsabilitats pecuniàries” que se li poguessin imposar, és a dir, perquè pugui respondre a la hipotètica condemna que se li pugui imposar. Aquesta fiança no servirà a Bárcenas per sortir de la presó. L'extresorer haurà d'abonar aquests diners en 10 dies i sinó se li embargaran béns fins arribar a cobrir aquesta suma. El jutge ha decidit ampliar la quantitat que demanava la fiscalia arran de nous informes de l'Agència Tributària.

El passat 27 de juny, el mateix dia que Bárcenas va ingressar a presó, la fiscalia va demanar una fiança de responsabilitat civil de 28 milions. El jutge Ruz, però, ha decidit una fiança civil de 43.250.000 euros, ja que des de la petició del fiscal s'han incorporat a la causa nous informes d'Hisenda que actualitzen les quotes presumptament defraudades per Bárcenas en concepte d'IRPF i d'impost del patrimoni dels anys 2002, 2003 i 2007, així com els respectius interessos de demora.

La fiança de responsabilitat civil es fixa pels delictes contra la hisenda pública, suborn, blanqueig de capital, falsedat i estafa processal en grau de temptativa. Segons es recull a la interlocutòria, les responsabilitats pecuniàries derivades dels delictes contra la hisenda pública no haurien de superar els 21 milions. En el cas del blanqueig de capitals, el jutge ho xifra en 11 milions. A aquestes quantitats cal sumar 90.000 euros per una possible multa pel delicte de suborn, 18.000 euros per estafa processal en temptativa i 36.000 euros per un delicte de falsedat en document mercantil.En la seva interlocutòria, el jutge recorda que el càlcul de la fiança de responsabilitat civil és provisional, ja que segueix pendent de rebre les noves ampliacions de la comissió rogatòria a Suïssa i als EUA, el resultat del qual podria obligar a una nova definició i càlcul. De fet, afirma que fixa la fiança civil de 43,2 milions“sense perjudici de l'eventual ampliació i definitiva concentració de la quantitat” que haurà d'abonar l'imputat.

El jutge dóna a Bárcenas un termini de deu dies per fer efectiu el pagament de la fiança. En cas que en aquest termini no ho faci, s'embargaran els seus béns en quantitat suficient per assegurar la suma establerta. Cal recordar que aquesta fiança no servirà a l'extresorer del PP per sortir de la presó, ja que Ruz va dictar el seu ingrés en un centre penitenciari sense fiança.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.