Política

CiU i ERC fugen del model federal i el PP el desdenya

Navarro carrega contra els partits crítics a la seva reforma de la Constitució i els acusa de buscar la ruptura, i no el diàleg

Mas convida Rubalcaba a la Generalitat perquè li expliqui el document

Els receptors del model federal aprovat el cap de setmana passat pel PSOE o bé es fan l'orni perquè no tenen cap ganes de discutir sobre si cal o no obrir el meló constitucional o bé se'n desentenen perquè no se'n refien i perquè consideren que abans de fer-la pública la reforma ja havia caducat. La declaració de Granada ha trobat escàs ressò en el PP. De fet, cap membre destacat de la cúpula de Mariano Rajoy s'ha pronunciat i els pocs de segona fila que sí ho han fet han estat per atribuir a la proposta uns fets inexistents –com ara que avala la definició de Catalunya com a nació– o bé per avisar que no tenen cap intenció de perdre el temps provant invents.

Tampoc a Catalunya la iniciativa del socialisme ha estat rebuda amb força fredor. Això sí, després que el dia anterior hagués alertat que no es deixaria seduir per “cants de sirena”, ahir el president, Artur Mas, feia el gest de convidar el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a la Generalitat perquè li expliqui la proposta. La percepció negativa del cap de l'executiu català, però, no ha canviat perquè entén que el projecte neix coix des del moment que no contempla ni el dret a decidir ni permet que Catalunya es defineixi com a nació en una futura reforma de la Constitució. Tot i així, Mas apuntava que de la mateixa manera que fa unes setmanes es va desplaçar a la seu del PSOE a Madrid, ara li agradaria que Rubalcaba vagi a Barcelona per analitzar el text. En declaracions des del Brasil, va destacar el paper de Pere Navarro en la tramitació del document apuntant que “està bé agrair a aquells partits catalans que estan fent esforços per intentar estovar les posicions dels partits espanyols”, si bé reiterava que no és moment de deixar-se ensarronar.

Nul·la sensibilitat

Des d'ERC, la seva secretària general, Marta Rovira, va carregar amb duresa contra la “falta de sensibilitat” cap a Catalunya i la nul·la voluntat federalista del socialisme espanyol tot recordant que quan governava José Luis Rodríguez Zapatero “va permetre que l'Estatut fos greument retallat”.

Mentrestant, el primer secretari del PSC va respondre a les crítiques que ha anat rebent per haver firmat el document acusant els detractors –el PP, CiU i ERC– d'estar “dolguts” perquè el seu objectiu no és dialogar sinó que el que volen és trencar.

Fent tombs amb l'Espanya indissoluble

Un dels assumptes que més ha cridat l'atenció en els pocs àmbits del PP que han gosat pronunciar-se sobre la proposta socialista és el de destacar que l'article 2 de la Constitució no es toca. Una discussió que no té cap base tenint en compte que Rubalcaba en cap moment no ha qüestionat “la indissoluble unitat d'Espanya”. Tot el contrari; pel PSOE encabir-hi el dret a decidir és obrir la porta a la independència, així que el millor és no discutir-ho. Però tampoc no admet que Catalunya és una nació i, tot i així, aquesta és una hipotètica concessió que ahir destacava la premsa madrilenya. I això que el líder estatal havia desmentit públicament Navarro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.