Política

Socialistes escèptics

La Declaració de Granada agreuja les diferències en el si del PSC

Els crítics rebutgen que el text no inclogui la consulta ni reconegui Catalunya com a nació

Una part dels díscols constitueixen Fòrum Cívic

El model federal no aconsegueix unir la família socialista del PSC


El model federal consagrat pel PSOE i la direcció del PSC no ha estat rebut de manera unànime en el si de la família socialista. Els elogis del primer secretari del PSC, Pere Navarro, no han tingut ressò entre els més crítics del partit, i lluny de difuminar les escletxes que el debat sobiranista ha obert en el partit, el contingut de la reforma n'ha intensificat les diferències.

El grup format pels exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura, Joaquim Nadal i Ernest Maragall –aquest últim ja sense carnet– va ser el més contundent a l'hora de valorar un text que coincideixen a qualificar “d'insuficient”. Els que van ser exmembres del govern català durant el període encapçalat per José Montilla i que se'ls agrupa com a ferms defensors de les tesis de l'expresident Pasqual Maragall consideren que el text és massa ambigu i que no permet, en paraules de Nadal, expressar el pas endavant que havia promès el primer secretari del PSC en defensar el model federal. De fet, van ser moltes les veus internes i externes que ahir asseguraven que la reforma té poc a veure amb el federalisme propugnat i molt amb una reforma de l'Estat de les Autonomies.

Les reivindicacions del PSC per donar el sí a la reforma han quedat diluïdes, segons manifesta el sector crític, sobretot pel que fa al principi d'ordinalitat que havia d'incloure el nou model de finançament recollit pel nou text federal. Finalment, però, aquest criteri ha quedat limitat a una recomanació subjecta, a més a més, a la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar l'Estatut.

“No és la solució”

La manca de reconeixement de Catalunya com a nació també va ser durament criticada per algunes veus socialistes. Aquesta vegada la disconformitat provenia del president del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, que va assegurar que el model federal no soluciona l'encaix entre Catalunya i Espanya. “La resposta d'ahir no és suficient”, ja que, per Martí, “és impossible que Catalunya renunciï” a definir-se com a nació.

La no inclusió en el text de la consulta ni tan sols del referèndum legal i acordat amb l'Estat sobre el futur de Catalunya que el PSC defensa al Parlament va fer saltar les guspires del sector crític, que tot i reconèixer alguns avenços, considera que és “inqüestionable”. Així ho va explicitar l'exconsellera Marina Geli. L'actual diputada, conjuntament amb la resta de crítics, fa mesos que reclama que el PSC no s'aparti de la centralitat del debat polític català que ara gira a l'entorn de poder celebrar una consulta. De fet, aquesta reclamació serà un dels eixos del corrent crític Fòrum Cívic que avui es constitueix als Caputxins de Sarrià i que tindrà la presència d'exconsellers i del també diputat i alcalde de Lleida, Àngel Ros. Tot i que es mantenen fidels a les sigles del PSC, Fòrum Cívic vol incidir en el debat de la consulta i exercir pressió en la direcció del partit, que ahir es mantenia fidel als postulats de Navarro, que titllava la Declaració de Granada com a fet “històric”.

Els crítics es mouen

La constitució de Fòrum Cívic es farà pocs dies abans que el moviment Avancem, liderat pel diputat Joan Ignasi Elena, celebri la segona assemblea general quan tot just fa un any es va constituir per reclamar que el PSC esdevingui una veu forta en la defensa dels drets socials i nacionals de Catalunya. Avancem ha trobat cert suport de la direcció del PSC. El primer secretari va participar en la constitució del grup. A aquestes dues cites s'afegirà la reunió que el president del grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí, celebrarà per donar suport a la seva candidatura a les primàries de la federació del PSC. Martí és crític amb l'absència del partit en esdeveniments importants com el Pacte Nacional del Dret a Decidir o fins i tot en esdeveniments com ara el Concert per la Llibertat.

13-07
Avancem.
Segona assemblea a Girona.
09-07
Fòrum Cívic.
Trobada als Caputxins de Sarrià.

“Un punt de partida ambiciós”, assenyala la direcció

La defensa del model federal va continuar ahir per part del portaveu del PSC, Jaume Collboni, que reiterava que la Declaració de Granada suposa “un nou pacte per a un nou temps històric” que ha d'ajudar a superar l'actual conflicte que, a parer dels socialistes, suposa els anhels sobiranistes (CiU i ERC) i centralitzadors (PP). Pel PSC, però, el nou text aprovat dissabte passat suposa el punt de partida “ més ambiciós dels darrers 35 anys a l'Estat”. “No estem al final d'un camí, estem a l'inici”, reiterava el també diputat, malgrat que en la trobada del socialisme espanyol a Granada, Alfredo Pérez Rubalcaba donava pràcticament per tancat el debat territorial amb el nou text aprovat. El PSC ha hagut de fer mans i mànigues per tal de poder aprovar un text que li permeti conciliar-se amb les veus més crítiques del PSOE, que demanen la creació d'una federació catalana, i paral·lelament vendre que Rubalcaba s'ha mogut per solucionar i entendre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Dos papers que el PSC haurà d'equilibrar de nou el cap de setmana que ve, quan en el comitè federal del PSOE tracti i pugui arribar a aprovar el protocol de relacions entre els partits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.