Política

Un altre manifest insta Navarro a desmarcar-se del model federal del PSOE

Elaboren un manifest contra la proposta de Granada i critiquen que no s'hi inclogui la consulta

Tura, Nadal, Elena, Martí o Bonet, entre els signants

“Avui és més necessari que mai que el socialisme català defensi amb total autonomia el seu projecte d'articulació territorial de l'Estat, sense sotmetre's a les limitacions derivades de la proposta de reforma federal de la Constitució aprovada pel PSOE.” Aquesta és una de les principal conclusions del manifest que han elaborat alguns dirigents crítics del PSC, en què censuren la denominada Declaració de Granada, que es va cuinar el passat cap de setmana.

Es mostren especialment crítics amb el fet que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, hagi donat el vistiplau a una proposta que no aborda el dret a decidir. “L'acceptació d'aquest dret no només no és menor, sinó que és del tot central a l'hora d'articular un acord entre Catalunya i la resta de l'Estat espanyol”, s'afegeix al text, en què també es critica la falta de “claredat” pel que fa al reconeixement de Catalunya com a nació.

Entre els signants hi ha exconsellers com ara Joaquim Nadal, Montserrat Tura o Joan Manuel del Pozo; exdiputats com per exemple Toni Comín, Daniel Font o Laia Bonet; el president del grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí, o el diputat i membre de l'actual executiva socialista Joan Ignasi Elena, entre d'altres.

Unitat?

Aquesta iniciativa destaca, segons alguns dels seus promotors, perquè en un mateix manifest apareixen els principals corrents crítics del PSC: Fòrum Cívic, amb Daniel Font o Maria Badia; Avancem, amb Joan Ignasi Elena o Laia Bonet, i independents com ara Joaquim Nadal o Montserrat Tura. Això sí, hi falten les cares més visibles de Fòrum Cívic, com per exemple Marina Geli i Àngel Ros. Al text també se subratllen aspectes positius de la Declaració de Granada: el reforçament del català o la racionalització de l'administració.

Lucena menysté el cap a Barcelona

Pel portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, el sector crític del PSC es troba “molt a prop de les posicions del separatisme”. Per això, entén que les conclusions no agradin a aquesta corrent crítica, “molt minoritària al partit”. Entre aquests, va esmentar el portaveu del PSC a Barcelona, Jordi Martí, de qui va posar en dubte la seva capacitat: “És un especialista en cultura i és un text amb certa sofisticació jurídica”,
va dir i va afegir que les opinions de Martí en el terreny nacional són “irrellevants”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.