Política

Els crítics planten cara

Ros i Geli creen Agrupació Socialista de Catalunya, un nou corrent crític amb el PSC i el PSOE

Els assistents reclamen la unió de tots els sectors que discrepen de la direcció

Asseguren que no són cap “reducte catalanista” dins del partit


Assenyalen la “deriva” del PSC
i conviden a organitzar-se


El descontentament entre les files socialistes es va expressar ahir obertament en un acte organitzat als Caputxins de Sarrià pel grup Fòrum Cívic, que, liderat pels diputats i membres de l'executiva Àngel Ros i Marina Geli, volen ampliar un front que permeti fer sentir les veus més sobiranistes del partit i també les que reclamen un canvi de cultura democràtica a la direcció. “Cal autoorganitzar-se”, insisteixen en el comunicat difós ahir i amb aquest motiu ja han batejat el corrent com a Agrupació Socialista de Catalunya.

L'objectiu immediat a hores d'ara és crear un punt de trobada que aglutini tots els militants socialistes i moviments situats a l'esquerra que apostin per un “marc de fiscalitat més justa”, “respecte nacional” i una defensa ferma del “dret a decidir” del poble català a través d'una consulta pactada amb el govern espanyol. Tres punts que van ser assenyalats per Ros com el denominador comú que ha de permetre ampliar aquest front crític.

Convençuts que no són un “reducte catalanista dins del partit”, en paraules de l'exconsellera Marina Geli, el principal objectiu és sumar tots aquells militants i gent de l'esquerra que, com ells, consideren que el PSC va a la “deriva”. Va ser el diputat i alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui va assenyalar el camí a seguir. “El PSC no ha nascut per competir amb el PP i C's, sinó amb CiU i ERC”, indicava aquest dirigent, que ja es va enfrontar a l'actual primer secretari del PSC, Pere Navarro, en el congrés que el partit va fer el desembre del 2011 per rellevar José Montilla en el lideratge del partit. Aquest dirigent, que forma part del secretariat del partit, també s'ha erigit com a possible candidat a les primàries que la formació durà a terme per escollir el cap de llista en les eleccions a la presidència de la Generalitat.

Més crítics i un clam

L'acte de presentació, que va omplir l'auditori dels Caputxins, va tenir la presència d'altres dirigents socialistes que han expressat el seu desacord amb la direcció, sobretot pel que fa a l'eix nacional i a la necessitat de fer una “revolució democràtica”, com afirmava Laia Bonet, membre de l'executiva i una de les impulsores i fermes defensores del procés de primàries al PSC. Amb Bonet també hi eren presents el diputat i impulsor d'Avancem, Joan Ignasi Elena; el president del grup municipal del PSC de Barcelona, Jordi Martí, i l'exconsellera Montserrat Tura. No hi van faltar membres de l'acabada de crear Nova Esquerra de Catalunya (NEC), fundada per l'exconseller i ja exmilitant del PSC Ernest Maragall.

Tots aquests militants s'han anat trobant al llarg dels darrers mesos per configurar un grup de pressió que permeti arrossegar la direcció del partit a acceptar la pluralitat de tot el socialisme català, sobretot el sector més catalanista.

Horitzó, les primàries

Aquest treball, com es va poder veure ahir, encara no ha fructificat en la creació d'un sol moviment, –Avancem té assemblea dissabte que ve i NEC organitza una trobada per dijous–, però ahir es va poder copsar la voluntat de tots els grups a unir esforços. De fet, la suma dels diferents corrents crítics va ser un clam de tots els assistents a l'acte i la necessitat de sumar esforços es va fer més evident ahir després que l'acte coincidís amb la publicació d'un nou document en què sectors crítics demanen a la direcció que tiri endavant el model federal que defensa el PSC al marge del contingut de la Declaració de Granada del PSOE, que consideren “insuficient”.

I mentre els crítics encara treballen per donar resposta al “què fem i com ho fem”, com indicava Bonet, en l'ambient també planava la necessitat de ”quan ho fem”. L'exdiputada alertava: “El temps se'ns tira al damunt.”

No en va, la ment de molts assistents ja té fixat un horitzó; l'escenari de primàries que el PSC ha de dur a terme per escollir candidat a la Generalitat. L'articulació d'un front a la direcció dependrà de com s'acabi configurant la unió de forces i es difuminin les diferents talaies que fins ara han sorgit.

No sense el PSC

Una de les veus que van participar en l'acte de Fòrum Cívic va ser la de l'exministre socialista, Joan Majó, que, tot i manifestar-se pròxim al moviment que organitzava ahir la trobada, els va fer un prec. “Em sabria greu que l'Agrupació es constituís en contra del PSC”, va advertir. “El PSC és un partit que ha d'aspirar a governar i no ens podem convertir en una olla de grills”, lamentava aquest exdirigent que reclamava per a Catalunya més “llibertat” com a entitat nacional, més “recursos” i més “eines” per defensar la cultura i la llengua catalanes. Això, per Majó, haurien de centrar les reivindicacions socialistes a partir d'ara. Reivindicacions que els sectors crítics ja han començat a enlairar.

LES FRASES

El PSC no neix per competir amb PP i C's, sinó amb CiU i ERC
Àngel Ros
diputat i alcalde de lleida
Hem d'ampliar l'espai socialista, no som un reducte
Marina Geli
diputada

Votar la Declaració de Granada

El socialisme català ha de guanyar credibilitat i, tot i que alguns evitin el debat nacional en el si del partit, és precisament en aquest eix on el PSC pot construir-se com a alternativa. Que el partit sigui present en l'exercici del dret a decidir va ser un clam que l'exdiputada Laia Bonet va rubricar amb un suggeriment a la direcció. “Sotmetre la Declaració de Granada al vot de la militància”, va indicar. “Demostrarem que ens creiem la revolució democràtica”, hi va afegir. La majoria dels assistents van reclamar que el partit no s'oposi a la independència de manera tan aferrissada. Algunes intervencions indicaven que la construcció d'un estat és “l'oportunitat” per començar a fer el discurs social i “construir-lo.“ “El socialisme és llibertat”, hi afegia un altre participant en la trobada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.