Política

Mas farà més contactes “discrets” a l'exterior

Tanca el viatge al Brasil amb una reunió amb Lula da Silva

Ja prepara més viatges a potències emergents

La crisi i les advertències espanyoles no sols no aturaran l'acció exterior del govern, sinó que la intensificaran. Així ho va reiterar el president, Artur Mas, en fer ahir un balanç positiu del seu viatge dels últims dies al Brasil, de caire eminentment econòmic, tot i que la internacionalització de les empreses ajuda a la projecció, ja que, recordava, són “ambaixadores” del país. Mas continuarà viatjant, i ho aprofitarà per fer contactes polítics “discrets” per parlar del procés català fugint de la tutela del govern estatal, que ara envia un ambaixador a totes les reunions públiques. Ahir mateix, fora de focus, Mas es va reunir amb l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva durant més d'una hora.

Mas viatjarà aquest any a Israel i l'Índia, i el 2014 a dues potències emergents més, Sud-àfrica i la Xina. “Ens podem convertir en un dels països més oberts d'Europa”, presumia, i celebrava que cada cop hi ha “menys dependència econòmica” d'Espanya, situació que també desitja en el camp polític. “No s'ha de veure com una operació de confrontació, sinó de subratllar el projecte propi”, deia. “Ja m'agradaria que les ambaixades espanyoles tinguessin el mateix nivell de rendibilitat que ACC1Ó i les oficines de turisme de Catalunya”, deia, en aquesta línia, el conseller d'Empresa, Felip Puig, després de signar un acord amb empreses majoristes de viatges.

Avui el govern tanca l'exposició pública de l'avantprojecte de llei d'acció exterior catalana, que, prenent com a base l'Estatut, ha de donar empara a la seva política internacional.

“Si guanya el sí, caldrà negociar”

Mas aprofita els viatges per fer pedagogia del cas català en els mitjans locals. En una entrevista ahir al diari O Estado, de São Paulo, lamentava “la falta de respecte, fins a l'agressió, a vegades, a la llengua i la cultura catalanes” com un dels motius principals del desig d'emancipació. A més, per primer cop va parlar obertament d'escenaris posteriors a un eventual sí a un estat propi, quan s'hauria de “negociar amb l'Estat espanyol i la Unió Europea” la seva constitució. Segons ell, si l'Estat no accepta la consulta és perquè “Catalunya passaria a tenir un estatus polític diferent, i perquè sap que podrien perdre”.

Precisament, el conseller de Justícia, Germà Gordó, va assegurar ahir a RAC1 que hi haurà consulta “encara que no hi hagi el vistiplau del govern espanyol”, si bé confia que “encara hi ha espai per arribar a un acord”. Sobre la data, considera “possible i probable” que sigui el 2014.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.