Política

MARTA ROVIRA

SECRETÀRIA GENERAL D'ERC

“El procés està tan avançat gràcies a la societat civil”

“La comunitat internacional vol veure que la transició no és un caprici d'un govern, sinó que hi ha tot un país al darrere”

“Si parlessin més de dret a decidir i menys de federalisme, no tindrien tants problemes amb la seva pròpia gent”

ERC és un dels partits que dóna suport al concert Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, que organitza aquest diari el 3 d'agost a Girona. La secretària general, Marta Rovira, repassa l'actualitat política i també parla del festival musical d'El Punt Avui.

El cap de setmana passat, ERC va celebrar la conferència nacional en què va ratificar el seu full de ruta cap a la independència. Quina és la conclusió que en va extreure?
Vam respondre a la pregunta de com es fa la independència i vam debatre com ha de ser la futura república catalana. Es va demostrar que estem preparats per fer la transició nacional i que el camí és viable.
Davant d'aquest futur que planteja, pot assegurar que hi haurà consulta el 2014?
El que volem és posar una urna als ciutadans perquè decideixin el seu futur i això sí que serà possible. Quina fórmula farem servir? Estem preveient tots els escenaris. Fer una consulta amb una data precisa el 2014 és molt difícil de dir ara, però aconseguir que la gent decideixi no hauria de costar.
I un d'aquests escenaris és la declaració unilateral...
Amb unes eleccions plebiscitàries prèvies, sí.
Mentre ERC celebrava la conferència nacional, a Granada el PSOE i el PSC aprovaven la reforma federal. Navarro va assegurar que aquest acord posaria nerviosos els independentistes.
No ens ha posat gens nerviosos. És un debat que ja està superat. El debat previ a l'Estatut va ser federalista i en aquells moments ja vam sentir Zapatero dir que hi donaria suport. Això ens ha portat a una majoria absoluta del PP que recentralitza les competències de Catalunya i que ens intenta minar culturalment i lingüísticament.
I continuaran esperant el PSC perquè s'afegeixi a aquest procés pel dret a decidir?
ERC sempre apel·la a tots els demòcrates, i si al PSC en queden, que jo diria que sí, cal que treballin perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir. A nosaltres, el PSC sempre ens ha dit que no vénen perquè parlem d'independència, doncs que ells deixin de parlar de federalisme i que vinguin a treballar en aquells espais on tots ens intentem posar d'acord per exercir la democràcia. Ara és el moment de treballar junts pel dret a decidir i el PSC no ho està fent. Si parlessin més de dret a decidir i menys de federalisme, no tindrien tants problemes amb la seva pròpia gent.
Està satisfeta de com s'està desenvolupant el pacte d'estabilitat amb CiU?
Estem satisfets dels passos que hem seguit per poder convocar la consulta, com ara el consell assessor, la Declaració de Sobirania, el pacte nacional... Anem a bon ritme. Per contra, estem absolutament insatisfets de la part que preveia la realització del pressupost i els nous ingressos. És evident, però, que la culpa és del govern espanyol, que encara no ens ha definit quin serà l'objectiu de dèficit.
Però ERC vol fer pressupost? Fa uns mesos es decantava per prorrogar-los...
Hi va haver un moment tàctic en què ens manteníem en la pròrroga, perquè si acceptàvem l'objectiu de dèficit hi perdíem molt. A partir d'aquí vam negociar, vam aconseguir mil milions més i, un cop ens diguin com queden les xifres finals, voldríem parlar de què prioritzem a les partides pressupostàries. També volem saber quin instrument hem d'utilitzar per aprovar els nous impostos.
I es podrien aprovar en el mateix paquet els pressupostos del 2013 i el 2014?
Tot està obert si aquest procés passa del juliol al setembre. Però ens agradaria tancar aquest tema com més aviat millor i sobretot prioritzar la despesa pública.
ERC sempre destaca el paper que ha de tenir la societat civil en el procés. Quin rol ha d'assumir en el pacte nacional?
Ha de vetllar perquè el procés continuï. La comunitat internacional vol veure que aquesta transició no és un caprici d'un govern, sinó que hi ha tot un país al darrere.
I després hi ha l'altre paper que juga la societat civil amb actes com ara el del Concert per la Llibertat o la cadena humana.
Demano a la societat que no freni. És gràcies a les entitats, les manifestacions i els concerts que som aquí i que el procés està tan avançat.
Un d'aquests actes és el concert que prepara El Punt Avui. Vostè va anar a l'edició de l'any passat. Què en recorda?
Moltíssima gent amb ganes de participar en un concert reivindicatiu per la llibertat del nostre país. També recordo una fira d'entitats molt potent i el compromís dels artistes.
Què li sembla que es repeteixi la iniciativa aquest agost?
M'agradaria que es repetís fins que fóssim independents. Està molt bé que trobem espais de mobilització combinats amb l'oci i el compromís, que ens permetin compartir tota aquesta il·lusió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.