Política

Centenars de persones criden “Fem fora la màfia” davant la delegació del govern a Barcelona

La concentració espontània organitzada a les xarxes socials s'ha convocat també a Girona, Lleida i Tarragona

La iniciativa sorgeix des de la ciutadania com a resposta a les darreres informacions sobre el cas Bárcenas

Centenars de persones s'han concentrat a les set de la tarda davant la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona i han iniciat una cassolada mentre cridaven consignes com ara “Fem fora la màfia”. Es tracta d'una concentració espontània que s'ha articulat a través de les xarxes socials i que també s'ha convocat a les seus de la delegació del govern espanyol a Girona, Lleida i Tarragona. Les concentracions responen a les darreres informacions publicades a la premsa que indicarien que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, mantenia contactes a través de missatgeria mòbil amb l'extrersorer del partit Luís Bárcenas quan ja se sabia que l'ara empresonat tenia comptes a Suïssa.

Les informacions publicades pel diari El Mundo aquest diumenge, de les quals se n'han fet ressò la majoria de mitjans, demostrarien que Rajoy va demanar a Bárcenas que no revelés que el partit tenia una comptabilitat B, i que l'extresorer del PP ho hauria fet pel suport que el president li havia donat fins aleshores. Aquests informacions han auspiciat la crida espontània a través de les xarxes socials des del matí. A través de Twitter, el tema s'etiquetava amb les llegendes #femforalamafia o #jaquealgobierno.

A Barcelona la crida ha tingut resposta. Cap a les set de la tarda han començat a aparèixer les primeres persones equipades amb cassoles i xiulets que han començat a demanar la dimissió del govern de Mariano Rajoy davant d'una seu de la delegació del govern custodiada per agents dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola.De seguida la concentració ha reunit diversos centenars de persones, que han bloquejat el carrer Mallorca davant la delegació. Aquest fet ha obligat la Guàrdia Urbana a tallar el trànsit en aquesta zona i a desviar-lo del carrer Llúria al carrer València.

La iniciativa ha sorgit des de la mateixa ciutadania i ha anat sumant al llarg del dia les simpaties d'algunes plataformes com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o Procés Constituent, i la d'alguns partits polítics com ara la CUP o Iniciativa per Catalunya-Verds. En aquest sentit, entre els concentrats davant la delegació del govern a Barcelona hi havia, per exemple, el portaveu parlamentari de la CUP David Fernández, els diputats d'ICV-EUiA al Congrés Laia Ortiz i Joan Josep Nuet o el també ecosocialista Ricard Gomà. També hi havia la monja Teresa Forcades, impulsora del moviment Procés Constituent, o la portaveu de la PAH Ada Colau.

Laia Ortiz ha afirmat que ha acudit a la concentració com a “ciutadana indignada” perquè entén que s'han d'utilitzar tots els mecanismes contra un govern que considera “il·legítim”. “Hem de lluitar des del carrer i també des les institucions per utilitzar totes les vies per treure aquest govern de mafiosos i que es convoquen eleccions”, ha declarat. Per la seva banda, Joan Josep Nuet ha reiterat la petició de dimissió del president de Rajoy i la convocatòria d'eleccions anticipades per aconseguir una regeneració de la política i una Catalunya més lliure.

‘Mariano no acabas el verano', a Girona

A Girona unes 80 persones s'han reunit a partir de les set de la tarda davant de la subdelegació del govern espanyol. Els manifestants, carregats amb xiulets i cassoles, han cridat lemes en contra la corrupció del PP i han exigit la dimissió del president espanyol, Mariano Rajoy. Els participants han cantat lemes com “Aquí estem, nosaltres no robem” o “Mariano no acabas el verano”, entre d'altres.

La concentració, que s'ha realitzat de forma pacífica, també s'ha organitzat espontàniament mitjançant les xarxes socials. Membres de grups polítics com ICV, la CUP i ERC han volgut mostrar el seu suport i s'han sumat a la convocatòria. La manifestació també ha aplegat a diversos membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Girona. La portaveu d'aquesta entitat, Marta Afuera, ha ressaltat que l'associació està treballant per organitzar mobilitzacions periòdiques i continuades per mostrar el rebuig de la ciutadania amb el govern del PP.

Tots els manifestants que s'han aplegat aquesta tarda a Girona han mostrat la seva indignació i rebuig davant “les corrupteles” dels populars espanyols, les seves “mentides” i han demanat eleccions anticipades. “Ja n'hi ha prou”, ha estat un dels crits i de les demandes més escoltades durant la concentració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.