Política

Ni cinc de calaix

La mala situació econòmica de l'Ajuntament de Blanes ha obligat a paralitzar alguns projectes promesos; d'altres com s'Abanell no tiren endavant per falta de voluntat política de l'executiu estatal

El govern local del PSC en minoria ha viscut la marxa de dues tinentes d'alcalde per desavinences internes; una d'elles continua com a regidora

Blanesestà sotmesa a un estricte pla d'ajust que li ha permès pagar deutes però la deixa hipotecada

El mandat a Blanes està marcat per la mala situació econòmica. De fet, definir-la com a “mala” seria fer curt. La situació actual no és nova. Com no es cansa de repetir l'alcalde, Josep Marigó (PSC), és fruit de la gestió feta en els últims deu anys: “Tots en som responsables, perquè tots hem governat.” Però s'ha produït una fatal combinació: un llast econòmic difícil de digerir amb la punyent crisi econòmica. Blanes es va haver d'acollir al pla d'ajust estatal. Com a part positiva, això li ha permès eixugar els deutes. Alguns, com els 9 milions d'euros que devia a FCC, eren històrics i eren impossibles de pagar. Però s'ha vestit un sant per desvestir-ne un altre: la hipoteca a què s'ha sotmès la ciutat és molt dura. No hi ha diners i cada any s'han de quadrar uns números gairebé impossibles de complir.

Marigó admet que estan subjectes als “ingressos atípics”. I això ha volgut dir, per exemple, malvendre les zones blaves per aconseguir quadrar els comptes de l'any. Un exercici superat. Però no es veu la llum al final del túnel. La falta de recursos ha provocat que s'aturessin diversos projectes com ara el pla de barris de s'Auguer-sa Massaneda i la reurbanització de l'avinguda Vila Madrid. Però també, segons denuncia Marigó, una mala predisposició de les administracions, sobretot de l'Estat, ha impedit que prosperessin projectes tan importants per a Blanes com el de s'Abanell.

Ara bé, sigui com sigui, Blanes va tirant endavant. I, malgrat tot, el govern local (PSC en minoria) va complint alguns compromisos electorals que va plasmar mesos després de prendre possessió en un pla d'acció municipal, el primer de la història de Blanes. Les obres d'urbanització del carrer Colom, per exemple, estan a punt de començar. S'ha aprovat el pla local d'habitatge, s'ha fet una sala d'estudi per als exàmens i aquest any s'iniciaran les obres de la plaça Països Catalans.

LES XIFRES

2
tinentes d'alcalde
han dimitit en aquest mandat: Judit Llorens, que va deixar la política, i Lourdes Fàbrega, que continua com a regidora no adscrita a cap grup.
8
regidors
d'un total de 21 formen ara el govern local socialista de Blanes, que no té majoria. Tots formen part de la junta de govern local.
2.500
places de zona blava
estan en funcionament aquest estiu a Blanes –respecte a les 423 de l'any passat–. S'hi han d'afegir 834 places de zona groga, reservada als veïns.

QUÈ FALTA PER FER

El pla estratègic de desenvolupament local encara no s'ha fet, però el govern local assegura que s'hi està treballant. També s'està treballant en el pla estratègic de turisme i en el pla de millora del comerç perifèric.

Es van perdent llençols

Hi ha una dita que diu: “En cada bugada es perd un llençol.” Una frase que es pot adaptar molt bé al govern local de Blanes. Cada any d'aquest mandat un tinent d'alcalde ha abandonat el govern. Per motius diferents i amb formes diferents. El mandat va començar amb una estructura interna formada per l'alcalde, Josep Marigó, i tres tinents d'alcalde: Judit Llorens, la primera; Lourdes Fàbrega, la segona, i Nicolàs Laguna, el tercer. I aquest ha estat precisament l'ordre en què han marxat. El primer any del nou mandat, Llorens va dimitir del govern i va deixar l'acta de regidora. El motiu, segons les males llengües, les males relacions amb Fàbrega, que aleshores tenia el suport de Marigó. El segon any de mandat, ha estat Fàbrega precisament qui ha trencat amb Marigó. Ha deixat el govern –i el PSC–, però no l'acta, i s'ha convertit en regidora no adscrita a cap grup municipal, fet que ha provocat que el PSC es quedi amb només vuit regidors. La marxa de Fàbrega va ser sonada i la crítica a Marigó, ferotge. En aquests moments, Blanes té un únic tinent d'alcalde, si bé la resta de regidors del PSC s'han incorporat a les juntes de govern –amb la retribució pertinent–. Ara, en l'inici del tercer any de mandat, tothom espera veure si es compleix la trilogia dels llençols.

El PSC, una minoria que els deixa governar

Els resultats electorals de fa dos anys van deixar l'escenari polític següent: el PSC, 9 regidors; CiU, 5; ICV-EUiA, 4, i el PP, 3. Amb la marxa de Lourdes Fàbrega, el PSC ha quedat amb 8 regidors i l'oposició s'ha ampliat amb una regidora no adscrita a cap grup municipal. Tot i això, la correlació de forces no ha variat. El PSC en té prou no ja amb el suport, sinó simplement amb l'abstenció d'algun partit de l'oposició per tirar endavant les propostes. Sigui com sigui, el govern de Blanes no ha tingut gaires dificultats per aprovar les iniciatives presentades a ple i se n'han tombat ben poques.

PROGRAMA ELECTORAL

Promoció econòmica: elaborar diversos plans i crear el consell econòmic i social; aprofitament de la Ciutat Esportiva.

QUÈ HAN FET

S'han creat meses sectorials de comerç, turisme i indústria en lloc del consell econòmic i social. S'han organitzat dues edicions del Blanes 12. La Ciutat Esportiva ha estat la seu de campionats i esdeveniments diversos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.