Política

Una enquesta abona una llista unitària als comicis europeus

El 43% defensa una candidatura pel dret a decidir

És l'opció preferida al sondeig de Gesop per a Nova Esquerra

La possibilitat d'una candidatura unitària de les forces que defensen el dret a decidir a les eleccions europees de l'any vinent és la preferida pels 1.600 catalans enquestats en un sondeig de l'empresa Gesop per a Nova Esquerra Catalana (NECat). Un 42% defensa aquesta opció per davant de les altres dues que es plantejaven: la d'una llista unitària entre els partits que defensen la unitat d'Espanya (favorita del 27,4%) i la de poder seguir votant un partit polític concret (un 13,6%).

La unitat catalanista és desitjada sobretot pel segment més jove (un 47,3% dels que tenen de 16 a 29 anys), pels que es declaren d'esquerra i centreesquerra (el 54,9% d'aquests), pels que tenen un nivell d'estudis més alt (48,1%) i pels que viuen fora de les comarques de Barcelona (51,5%). En canvi, els que defensen la unitat espanyolista són més aviat d'ideologia conservadora i d'un nivell d'estudis baix, i la seva distribució és força uniforme en el territori.

Els resultats avalen la proposta que NECat va presentar en públic l'11 de juliol d'unir el catalanisme per a la fita de celebrar una consulta, amb la promulgació del manifest Junts a Europa –penjat a internet al maig–, que ja ha rebut unes 1.500 adhesions. Per dur-ho a la pràctica, el partit d'Ernest Maragall ha obert converses amb CiU i ERC –els més receptius d'entrada–, ICV, la CUP i el PSC, l'únic que fins ara s'hi ha negat en rodó, si bé sí que ho veuen amb bons ulls sectors crítics com Avancem. També l'ANC hi podria donar suport oficial, i parlaran també amb Òmnium. NECat, que està oberta a estudiar qualsevol fórmula –renunciant a ser a la llista fins i tot–, continuarà recollint signatures i suports públics fins a final d'any, quan vol que s'hagi aclarit. “El no és poc justificable i torna a ser en clau de partit; som més partidaris de generositats que de càlculs”, afirma el conseller nacional del partit Josep M. Vidal, per a qui és “sorprenent” la poca fidelitat que el sondeig mostra als partits.

La unitat necessària

Un proverbi xinès diu: “Quan de cada vuit mariners set són timoners, la nau se n'acaba anant en orris.” L'enquesta de Gesop mostra que la majoria de ciutadans de Catalunya, en les circumstàncies crítiques que ens toca viure, entén que la unitat és requisit indispensable per encarar el futur amb més garanties. Les persones que dirigeixen els partits polítics han d'atendre aquesta inquietud. La societat catalana és, afortunadament, molt diversa, però seria un error confondre la virtut de la diversitat amb el vici de la disgregació. “En les coses necessàries, la unitat”, aconsellava Agustí d'Hipona. I tenia tota la raó.

Joan Solana, membre del Consell de NECat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.