Política

JOSEP MARIA VILA D'ABADAL

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA (AMI)

“Els municipis poden declarar la independència”

“Si hi arribem sense haver pogut fer res, les municipals del 2015 són l'últim recurs per al procés”

“Si pares estàs perdut, perquè l'Estat quedarà lliure de mans per intentar assimilar Catalunya dins d'Espanya”

“Quan el govern digui, els municipis farem una aportació tots junts; si el pressionem, ho farem fracassar”

La via municipal
Després de veure's fora del Parlament i de plegar al desembre com a militant d'UDC, Josep M. Vila d'Abadal s'ha concentrat en cos i ànima en l'alcaldia de Vic, a què ja va dir que no optarà de nou, i la presidència de l'AMI. L'entitat, que ja té 705 adherits –dels quals 669 són ajuntaments, un 70% dels del país–, vetlla pel procés de bracet amb l'Assemblea Nacional i Òmnium, i recorda que encara hi pot tenir molt a dir.
Unió va dient sense dir-ho que té una altra opinió, i s'hi haurà de negociar si se'n vol el vistiplau

E

n espera del que contesti Rajoy a Mas, el govern ha de tirar milles igualment?
Quan has de fer un acte de sobirania així, primer t'has de carregar de raó de cara als altres. És una acció bastant nova i, per tant, complexa, i hem d'esgotar les possibilitats de negociar. Després queda declarar-te independent si veus que se't tanquen totes, perquè si no ja no cal començar. Estic convençut que el president ho té clar, i que tirarà endavant fins al final.
Creu en una declaració prèvia fins i tot en unes plebiscitàries?
L'últim és fer-la amb el Parlament actual si no es poden ni fer eleccions constituents, perquè el decret de convocatòria l'ha de signar el president espanyol, i pot molt bé no fer-ho. Ja ho van dir alguns fa dies, que no les autoritzarien. O tira endavant bé o malament, però no hi ha possibilitat de parada o de retorn, vista l'actitud del govern de l'Estat. Si pares estàs perdut, perquè llavors quedarà lliure de mans per anar fent lleis, recentralitzar al màxim i intentar assimilar Catalunya dins Espanya perquè no aixequi mai més el cap i no torni a passar un procés com l'actual. Hem de saber-ho, seria terriblement dur i negatiu per al país.
L'AMI va dir que si el procés no anava, convocaria consultes als municipis. Es manté la idea?
L'AMI pot organitzar i guanyar consultes, però aquesta voluntat inicial es va diluint perquè era si no ho feien el govern i el Parlament, i ja ho estan fent. El que hi ha és l'opció de les municipals del 2015. Si hi arribem sense haver pogut fer res, els municipis poden declarar la independència si en el seu programa els grups que es presentin i guanyin en gran majoria a Catalunya diuen que ho faran, municipi per municipi. També es poden sumar els vots de cadascú. És l'últim recurs perquè són per llei, no poden dir que no es fan.
Abans hi ha les europees...
Aquestes són immediates, i encara estarem a mig procés. La consulta s'ha de fer quan el govern estigui a punt perquè, l'endemà de declarar la independència, pugui començar el procés de creació de l'estat català. Això triga anys, no es fa en un dia, i has de tenir les eines per fer-ho possible. El govern ho està fent, però no sé si per a les europees ho tindrà a punt. Si ho té, fantàstic; si no, no es podrà fer.
L'AMI impulsa la insubmissió fiscal, però fins ara només ho han fet uns pocs municipis...
Ja vam quedar amb el president que aquest procés el faríem plegats. Hem tingut dues reunions amb el conseller de la Presidència per anar coordinats, perquè si anem a pressionar el govern i la nostra agència tributària ho farem fracassar. Hi som al costat aportant els municipis que calgui per fer avançar el procés. Al juliol hem estat 39, al setembre seran uns quants més i ho anirem fent de mica en mica.
El govern va dir que a l'estiu tindria a punt el mecanisme per fer-ho sense problemes legals.
Hi estan treballant, els processos administratius són complexos i els funcionaris no tots col·laboren. Costa que els polítics se'ls imposin, perquè han d'admetre la teva autoritat i molts són traspassats de l'Estat. No és tan senzill. Tot això s'està fent amb seguretat i contundència, però requereix prudència. El govern mentrestant ha de crear l'agència tributària que estigui activa el dia de demà. Quan sigui necessari, i el govern ens digui el dia i l'hora, els municipis farem una aportació tots junts, per llançar el missatge a la població que ho pot fer també, perquè és qui paga més, sobre tots els empresaris. Aquests són els que haurem d'anar a convèncer.
I quan pot ser això?
No hi ha dia, només vam dir que a final d'any el màxim de municipis pagarem a l'agència actual, gairebé tots els de l'AMI. El més important és fer-ho en el moment adequat, quan el projecte sigui sòlid. És una estructura d'estat.
Veu el govern prou unit?
Hi ha avisos constants d'UDC a CDC i ERC que no podran fer certes accions sense la seva autorització, però forma part d'un pacte de govern i d'una federació, també hi vol participar. Va dient sense dir-ho que té una altra opinió i hi hauran de negociar si en volen el vistiplau. Veig una gran unitat entre el president i Junqueras, que em dóna molta confiança, i m'agradaria que s'hi afegís Duran. Seria fantàstic, però no comparteix tant aquestes idees, mala sort.
Col·laboreu en el concert d'El Punt Avui el 3 d'agost a Girona. És important per al procés?
Estic totalment agraït com a català per l'aposta d'empresa d'El Punt Avui, que se la juga amb el moviment i juga clarament a favor del procés independentista. Es mereix tot el respecte i col·laboració, personal i de l'AMI. Totes les accions que engegui, com el concert, tindran el nostre suport. És molt bo fer actes culturals que aglutinin joves perquè agafen consciència de la realitat del país, i expliquen al món que no és un moviment purament econòmic, egoista, sinó que té ànima i ve de molt lluny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.