Política

Oferiment sense resposta

L'executiu de Mariano Rajoy no ha respost, vint dies després, a la carta que Artur Mas li va enviar per demanar la negociació de la consulta

ERC avisa que no es pot esperar eternament que La Moncloa digui alguna cosa

15 d'agost, l'Assumpció de Maria. Han passat exactament vint dies des del 26 de juliol, Santa Anna i Sant Joaquim. Però es veu que ni els sants, ni la Verge, ni més de dues setmanes han estat suficients perquè l'Estat respongui a la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar per demanar diàleg i negociació per tirar endavant el referèndum perquè Catalunya es pronunciï sobre el seu futur. Res. Només: ha estat rebuda i ja la contestarem. Aquesta és tota la resposta que ofereix a dia d'avui l'Estat per boca de la segona del PP, Soraya Sáenz de Santamaría. “El govern segueix un esquema”, va argumentar, que consisteix a rebre la carta, “valorar-la i contestar-la, i el primer que se n'assabenta, d'aquesta resposta, és el remitent”, de manera que primer es contestarà a Mas i seria després, en tot cas, que es faria pública la rèplica. De pressa, però, cap. Ja se sap que és estiu. I, de tota manera, el recorregut que pot tenir la petició és escàs. L'executiu de Mariano Rajoy no s'està pas d'amagar-ho: s'actuarà “dins el marc que permeten la Constitució Espanyola i les lleis”.

Una carta en què Mas no s'estava de recordar que Rajoy va despatxar la petició d'un pacte fiscal donant evidències, un cop més, de la incapacitat de donar resposta a les demandes que arriben des de Catalunya per part de l'Estat. Per això, li volia fer veure que, al seu entendre, es donen ara les condicions adequades per plantejar el referèndum: ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de negociació i existència de vies legals per fer-lo. A banda, el cap de l'executiu català li feia avinent que la petició ja la hi va fer personalment i que ara ho feia per escrit.

Però, com que no hi ha hagut resposta, els ànims es comencen a escalfar. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, advertia ahir que no es pot esperar “eternament” la resposta de Rajoy “si hi ha una majoria de ciutadans de Catalunya que demanen des de fa anys poder exercir la democràcia”. Rovira va insistir que s'ha fet la petició per escrit perquè el president espanyol “no pugui tornar a negar” que no s'hagi demanat per la via oficial. “A escala internacional ningú tindrà cap dubte que Catalunya aposta per la via del diàleg i la negociació”, va concloure la responsable d'ERC. Però no sols als republicans se'ls acaba la paciència. A CiU també els comença a urgir. El dirigent Jordi Turull ho feia aquesta mateixa setmana, sense posar-hi data, però implícitament demanava celeritat. Una petició, la de la pressa, que li va costar una enganxada amb el PP català. Que, de fet, el que venia a dir és que la carta poca resposta positiva tindrà.

I mentrestant, a tot això, què hi diu Rajoy? De moment està passant uns dies de vacances a Ribadumia, a la gallega Pontevedra amb la seva família.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.