Política

Muriel Casals acceptaria convocar un referèndum a tot l'Estat pel 2014

La presidenta d'Òmnium defensa una declaració unilateral d'independència sense fer eleccions abans

“Cal ser realistes i buscar alternatives a la consulta”

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va reaparèixer un mes abans de la Diada per mostrar el seu suport a dues propostes controvertides: fer un referèndum sobre la independència de Catalunya a tot l'Estat i, si no és possible, aprovar una declaració unilateral d'independència sense fer abans eleccions plebiscitàries. Aquestes afirmacions entren en conflicte amb les recomanacions de l'últim informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

Un dels arguments polítics dels detractors de la independència és que la possible separació de Catalunya l'haurien de decidir, segons s'interpreta de la Constitució, tots els espanyols. Tot i això, no hi ha precedents recents: ni a Montenegro, ni a Escòcia, ni al Quebec. Tanmateix, Muriel Casals acceptaria, segons va dir ahir en una entrevista a l'ACN, que el referèndum es fes arreu de l'Estat perquè “els vots es comptarien per províncies i ja veuríem els resultats en les quatre catalanes”. Acceptar aquest model, matisa Casals, evitaria a l'Estat reconèixer la sobirania del poble català. La presidenta d'Òmnium arriba a afirmar que amb una votació així “potser descobriríem que hi ha molts ciutadans espanyols que són demòcrates”.

Tant si és amb referèndum, consulta o eleccions plebiscitàries, la dirigent sobiranista reclama que la qüestió es resolgui l'any vinent. “En l'horitzó del 2014 ja ens hauríem d'haver pogut comptar, els catalans que volem fer el pas cap a la independència”, conclou. També opina que no seria necessari convocar eleccions plebiscitàries abans de fer una declaració unilateral d'independència si el govern espanyol no autoritza la consulta. Considera, tot i el full de ruta del Consell per a la Transició, que el Parlament actual, amb majoria de CiU i ERC, ja podria aprovar la independència. El dubte és si el cent per cent dels diputats de CiU s'hi manifestarien a favor. “Alguns molt optimistes pensem que aquesta majoria ja hi és, al Parlament, i que la declaració ja es podria fer ara.” Casals considera que cal ser “realistes” i “buscar alternatives” a la consulta ja que, segons el seu parer, “coneixent la història d'Espanya i escoltant les declaracions del govern espanyol”, la probabilitat que permeti celebrar-la ara mateix “no és zero però és molt baixa”. El maig passat, en una entrevista a TV3, Casals ja s'havia definit a favor d'una declaració unilateral d'independència.

Què en diu, de la DUI, el Consell per a la Transició?

L'últim informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional defensa que la declaració unilateral d'independència (DUI) és el darrer instrument possible un cop s'hagin tancat totes les opcions, és a dir, que sigui impossible fer una consulta i que prèviament s'hagin fet “eleccions plebiscitàries”. El document, elaborat pels membres del CATN el juliol passat, descriu les estratègies, els escenaris i els instruments possibles perquè Catalunya pugui decidir sobre la seva independència. L'informe deixa clar que impulsar una DUI al Parlament “no hauria de ser mai una reacció precipitada” i que “hauria de preveure un escenari de ratificació posterior per part dels ciutadans de Catalunya”. Seria legal, però? Els membres del CATN tampoc tenen clara la legalitat d'una declaració com la que va fer Kosova en el context català: “Una DUI no s'ajusta a l'ordenament jurídic espanyol” i, internacionalment, “no es troben en el dret europeu previsions que habilitin l'aprovació d'una DUI al Parlament de Catalunya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.