Política

CDC posa la llei de consultes com a pla B si Rajoy diu “no”

Rull demana al govern estatal una resposta a la carta de Mas “al llarg del setembre” tot i que avisa que l'espera del català “no és passiva”

Passat l'estiu diran com activen l'agència tributària pròpia

CDC veuria “lògic” que la resposta de Rajoy a la carta de Mas en què li demana la convocatòria d'una consulta pactada a Catalunya es produís “al llarg del setembre”, però ja treballa amb altres escenaris per si aquest termini s'allarga, o si directament la contestació és negativa. “No és una espera passiva”, va advertir ahir el secretari d'organització, Josep Rull, abans d'un acte de la JNC a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada.

Rull vol esperar a veure “els termes” en què es produeix la resposta estatal, per si deixa alguna escletxa oberta a l'acord, però ja va deixar clar que el següent cartutx que jugarà el govern si Madrid es tanca a un procediment pactat serà la llei de consultes catalana, que al setembre obrirà el tràmit d'esmenes al Parlament amb la idea fins i tot de tenir-la a punt a l'octubre. El convergent, en tot cas, insistia abans que res a demanar “altesa de mires” al govern espanyol, perquè “la manera de resoldre els problemes al segle XXI són les urnes”.

Entretant, el partit s'ha compromès a seguir treballant al llarg de l'any vinent per eixamplar la base social que dóna suport a l'estat propi, mentre el govern ho fa “en tots els aspectes paral·lels” per seguir el procés cap a la consulta i, alhora, poder disposar dels instruments necessaris “perquè l'endemà sigui viable l'estat català” si el resultat és afirmatiu. Un dels prioritaris serà la hisenda pròpia, sobre la qual va avançar que “després de l'estiu” el govern “estarà en condicions” d'explicar en quins termes hi poden començar a aportar ciutadans i empreses, ja que abans cal garantir-ne la “màxima seguretat jurídica” perquè sigui viable, i “guanyar la musculatura” suficient perquè sigui plenament operativa l'endemà de la consulta. Rull va defugir limitar més la possible pregunta o data durant el segon semestre del 2014, en espera d'un acord en el marc de la comissió parlamentària que s'ha creat.

Via Catalana inclusiva

El convergent, que va refermar el suport total a la Via Catalana de la Diada, va relativitzar les crítiques d'Unió, ICV i el PSC i aposta perquè, “com la manifestació del 2012”, sigui el màxim d'inclusiva. “Llavors hi va participar gent per l'estat propi i pel dret a decidir, i ara ha de passar el mateix”, va cloure.

L'exconseller republicà Josep Huguet, que al matí va rebre el premi Canigó de la UCE, precisament creu més oportú que el govern no participi en la cadena, perquè “ha de manar i no s'ha de barrejar amb la societat civil”, i que els consellers hi participin “a títol individual”. Per ell, tots els problemes polítics actuals tenen l'origen en una “mala transició”, “l'única del món” que ha permès amnistiar la dictadura.

LA FRASE

Esperem la posició del govern espanyol sobre el referèndum; si no, el farem amb la llei catalana
Josep Rull
secretari d'organització de cdc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.