Política

XAVIER PONSDOMÈNECH

COORDINADOR DE LA VIA CATALANA A LA REGIÓ METROPOLITANA NORD

“El dret a decidir és una qüestió ja superada”

manifestació · “Per què intentar millorar una cosa que va ser perfecta?” pas · “La societat civil va un pas per davant dels partits”

Ponsdomènech fa cinc anys que està involucrat en la lluita per la independència, primer amb les consultes i ara des de l'ANC.

La seva és una regió ja plena. Temen que es presenti gent no inscrita?
La inscripció la vam crear per anar omplint els trams i tenir la visualització numèrica. La inscripció no vol dir que tinguis més dret que un inscrit o que es passi llista. Creiem que ha de ser un dia transversal i plural i, sobretot, mostrar una imatge internacional de país. Volem mostrar-nos al món. Si l'any passat vam aconseguir que els partits posessin al seu programa el dret a decidir i la independència, el que pretenem enguany és que la Via Catalana sigui l'avantsala de la independència.
Continuar fent pressió.
Sí, perquè els partits facin passes definitives i decidides, però també perquè s'internacionalitzi el conflicte.
Passen per l'àrea metropolitana, amb poca tradició sobiranista. Els ha costat omplir els trams?
Doncs Badalona i Sant Adrià de Besòs van ser els dos primers municipis a quedar en vermell. A vegades sembla que ens vulguin amagar la realitat. Nosaltres creiem que ja tenim la majoria, i els companys d'aquestes zones reben molts inputs de gent castellanoparlant que votarien sí a la independència.
Passat un any de la manifestació, es desinfla el suflé?
La tasca de l'ANC i, sobretot, de la societat civil és mantenir-lo dalt de tot sempre. De fet, la societat ja va un pas per davant dels polítics i els estira. Ja hem vist que ells tenen les seves estratègies partidistes i defensen el seu camí electoral. La societat hem de pressionar perquè es faci la consulta, que no s'adormin.
Però després de la manifestació, fer una cadena no és rebaixar el nivell?
No. Hi ha gent que ho pensa, però per què s'ha d'intentar millorar una cosa que ja va ser perfecta i històrica? Posem que no se superés el milió i mig: ja hi hauria qui ho interpretaria com un fracàs. La cadena demostra transversalitat i pluralitat.
Des de diferents formacions polítiques com ara UDC i el PSC es reclama que la cadena sigui pel dret a decidir.
En el procés del dret a decidir ja hem anat cremant les etapes que tocaven. Va haver-hi la manifestació post-Estatut, les consultes populars... El dret a decidir ja està superat, perquè ja el tenim i és un dret recollit en la Carta Magna de les Nacions Unides.
Però és un dret negat.
Sí, però tenim la majoria i el dret de proclamar la independència. Ara toca parlar clarament d'independència i treure's les màscares.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.