Política

Via lliure per al govern

La vicepresidenta Ortega creu que es donarà llibertat als consellers per assistir a títol personal a la cadena humana de la Via Catalana

Unió pressiona perquè l'executiu com a tal no hi assisteixi oficialment

Mas anunciarà si hi va o no, però alts càrrecs de CiU ho veuen difícil

El govern decidirà dimarts de manera consensuada entre Unió i Convergència quins consellers participen en la Via Catalana. El més probable, segons diverses fonts de l'executiu, és que el president Artur Mas doni llibertat per anar-hi o no a cada conseller. Convergència dóna ple suport a la cadena i, en canvi, Unió té dubtes sobre el seu reclam independentista. El debat en el si del Consell Executiu se centrarà en si el govern hi va com a tal o no.

La vicepresidenta i dirigent d'Unió, Joana Ortega, ja va augurar ahir que el Consell Executiu permetrà a cada conseller decidir el que cregui oportú. Els actes oficials del govern seran al matí i, com sempre, hi assistiran tots. A la cadena humana de la tarda, on el protagonisme és de la societat civil, els consellers hi assistirien a títol personal. Ortega va deixar clar que l'executiu en cap cas no ha de participar com a tal en la Via Catalana. “Jo no crec que el govern hi hagi d'anar com a govern en pes”, va opinar Ortega en una entrevista a Rac1. “No crec que el govern tingui una posició tancada”, va reblar.

Artur Mas també podria anunciar dimarts la seva decisió. Alts càrrecs del govern, fora de micròfon, creuen que és probable que el president Artur Mas no hi vagi emparat en la seva figura institucional. Hi donaria suport, però, sense anar-hi, com va succeir l'any passat amb la manifestació per la independència de la Diada.

Altres consellers de Convergència ja han anunciat o insinuat la seva més que probable participació en la cadena. L'últim, ahir, va ser el conseller d'Empresa, Felip Puig. “Des d'una perspectiva personal, tinc la meva decisió presa, però esperarem a comentar-ho amb els altres membres del govern”, va dir. No cal llegir gaire entre línies per esbrinar l'opinió de Puig: “És una aposta de mobilització, entusiasme i il·lusió col·lectiva que desitjo que vagi molt bé.” En els últims dies, Ferran Mascarell (Cultura) i Germà Gordó (Justícia) han mostrat la seva “predisposició” a participar-hi. El conseller de Presidència, Francesc Homs, i el de Territori, Santi Vila, també han donat suport a la Via Catalana, malgrat que encara no han explicitat el seu sí. Un cas especial és el de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ja va dir fa uns quants dies que hi anirà.

Unió, una incògnita

El cert és que, mentre Convergència com a partit dona ple suport a la cadena i al lema independentista, Unió fa setmanes que pressiona perquè la Via Catalana se centri en el dret a decidir. Justament Ortega va insistir ahir: “El que hem de fer és sumar i aglutinar sensibilitats”, ja que, segons va dir, “hi ha hagut contradiccions entre els mateixos de l'ANC, però en definitiva tothom hi pot tenir cabuda, tothom ha de fer aquest crit a favor del dret a decidir”.

La dirigent d'Unió assegura que el partit no ha debatut encara la seva posició. La decisió es podria prendre el 2 de setembre, aprofitant la reunió del comitè de govern. Els democristians van demanar, fins i tot per carta, a l'Assemblea Nacional Catalana que fes un nou lema centrat en el dret a decidir per poder aconseguir la participació de més gent. L'ANC ho va rebutjar de ple. Ara mateix sembla difícil que Josep Antoni Duran i Lleida hi sigui present, tot i que l'any passat va acabar anant en crosses a la manifestació de la Diada. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va atiar el debat i, ahir a Europa Press, va afirmar: “El senyor Duran pot actuar igual que ho va fer l'any passat; la naturalesa és la mateixa.” De moment només es coneix la decisió de dos alts dirigents d'Unió. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va descartar anar-hi perquè s'ocuparà de l'operació policial. En canvi, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, defensa participar-hi a títol personal.

El PSC, el PP i Ciutadans han criticat que el govern es plantegi assistir a un acte independentista.

Personalment tinc la meva decisió presa, però esperarem a comentar-ho amb el govern
Felip Puig
conseller d'empresa
Hi ha hagut contradiccions entre els mateixos de l'ANC, però al final tothom hi pot tenir cabuda
Joana Ortega
vicepresidenta del govern
Els membres del govern i dels partits s'han d'incorporar a la cadena com a part de la societat civil
Antoni Castellà
secretari d'universitats
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.