Política

FRANCESC SÀNCHEZ

COORDINADOR DE LA VIA CATALANA A LA REGIÓ METROPOLITANA SUD

“Si la fem bé, serà l'avantsala de la independència”

logística · “El mèrit és doble. No és una manifestació a Barcelona” missatge · “Volem ensenyar què és Catalunya al món”

Francesc Sànchez és el coordinador de la Via Catalana en els trams del 412 al 315 o, el que és el mateix, des de l'Hospitalet de Llobregat fins a Santa Margarida i els Monjos. Són 60 quilòmetres de l'anomenada regió metropolitana sud i ja hi ha més de 55.000 inscrits.

Com està el tram?
En el nostre tram tenim dos tipus de recorreguts diferenciats. Un, de l'Hospitalet fins pràcticament Sant Vicenç dels Horts, de nuclis urbans enganxats i ben comunicats pel transport públic. Entre això i la proximitat a Barcelona, es van omplir pràcticament en una setmana i amb inscripcions individuals. L'altre, que no és urbà, va de Cervelló fins a Santa Margarida, passant pel coll de l'Ordal i Subirats, i s'hi ha d'anar en autocar o cotxe. Va costar una mica més, sobretot a l'Ordal, on hi havia trams difícils. Malgrat tot, com que la proximitat amb Barcelona és gran, es van omplir amb relativa facilitat. El tram està pràcticament ple. Hi ha més de 55.000 inscrits.
El tram té complicació logística; com tota la Via, de fet.
Aquesta dificultat logística té un mèrit doble. No és una manifestació en què tothom va a Barcelona. Si aconseguim que sigui un èxit, el mèrit de la cadena serà doble i la pressió que la societat civil podrà fer sobre els polítics serà més gran que si fos una manifestació a Barcelona.
El Baix Llobregat no és un territori considerat sobiranista. La proximitat a Barcelona ha afavorit la mobilització?
Al Baix Llobregat la transversalitat política és més gran que en d'altres territoris. Però com que està tot molt concentrat i, com deia, hi ha transport públic bo, no va costat d'omplir. I el mateix Baix Llobregat ha anat omplint els trams següents. L'Alt Penedès és diferent i allà s'hi ha concentrant la gent que ve de comarques, com ara de l'Anoia, del Berguedà...
Què diria a la gent que no s'ha inscrit encara i a qui li pot fer mandra desplaçar-se?
Tots hem d'entendre la importància de la cadena. Si la fem bé, serà l'avantsala de la independència. L'any passat, la manifestació ja va canviar el rumb del procés. D'especial rellevància va ser que el president Mas convoqués unes eleccions anticipades com a conseqüència de la pressió de la societat civil. Ara, si la iniciativa té més mèrit i ho fem bé, volem que això cali en les forces polítiques. Ja no hi ha marxa enrere.
La Via Catalana també serà un missatge al món?
Hi haurà concentracions culturals al llarg de la cadena: a l'Arc de Berà hi haurà una concentració castellera; a Avinyonet, una gegantera; a Palafrugell, sardanes; a Girona, cant coral... Volem ensenyar què és Catalunya i que el món vegi la forta voluntat que tenim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.