Política

Un estudi alemany idea un estatus transitori per a Catalunya a la UE

Un informe del politòleg alemany Kai-Olaf Lang que publica la revista de l'Institut Alemany de Política Internacional, fundació privada que assessora des de fa mig segle el govern i el Parlament teutons sobre afers exteriors, defensa la fórmula que els catalans mantinguin els drets de la ciutadania europea encara que una Catalunya independent no formi part d'entrada de la UE. Així ho afirma Lang en el treball Catalunya en el camí cap a la independència?, que ahir avançava Vilaweb, just el dia que El Punt Avui desvelava que el grup socialista tot just ha vetat un informe al Parlament Europeu sobre les conseqüències jurídiques de la independència escocesa o catalana.

L'estudi alemany, que parteix de la carta de Mas a Rajoy, constata la negativa fins ara de Madrid a totes les demandes catalanes, i aconsella a Espanya que faci una oferta federal ferma a Catalunya per aturar el clam sobiranista. Lang, però, no confia gaire que la faci, així que vaticina un augment de la tensió i no descarta que el procés acabi amb una declaració unilateral d'independència. Aposta, en aquest cas, per una solució basada en la de Xipre. Allà, oficialment tota l'illa, inclosa al nord la part turca, forma part de la UE i hi està en vigor l'acquis comunitari, el conjunt d'actes de llei i decisions judicials que constitueixen el cos legal de la UE. A la pràctica, però, Europa hi té suspesa l'aplicació fins que no es donin les condicions adequades. La proposta de Lang per a un estat català és la contrària: que la Unió declari que l'acquis hi continua vigent mentre duri el procés de readhesió, tot i que Catalunya estigui fora provisionalment de les institucions europees.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.