Política

Camacho avança el no

La presidenta del PP català anuncia la contesta de Rajoy a la petició de consulta: “No hi ha negociació possible al marge de la llei”

Repta Mas a iniciar al Congrés un procés “dins la legalitat”, que ja avisa que el PP i el PSOE tombaran

Ni sentir-ne a parlar. Per si algú a Catalunya tenia esperances de diàleg amb el govern estatal arran de la carta d'Artur Mas a Mariano Rajoy per demanar-li la convocatòria pactada d'un referèndum sobiranista, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, es va encarregar ahir de tancar totes les portes a qualsevol opció. “No hi ha negociació política possible al marge de la llei”, va dir a Rac1, avançant el no del president espanyol. Rajoy contestarà –va confirmar Camacho–, però ho farà “amb la legalitat”. És a dir, amb la Constitució a la mà, que estableix una única i indissoluble sobirania que deixa en mans de “tots els espanyols”, i no només dels catalans, la “competència exclusiva per trencar la unitat d'Espanya”. Ho va repetir de totes les maneres, però la conclusió sempre va ser la mateixa: Catalunya no té dret a decidir perquè la Constitució no ho permet, i li està molt bé així. “Només tots els espanyols poden ser preguntats sobre si Catalunya pot ser independent”, va dir.

Camacho va reconèixer que les vies plantejades pel Consell Assessor per a la Transició Nacional per fer una consulta serien legals si hi hagués “les majories necessàries”; de fet, “excepcionals”. Però no hi són perquè “òbviament Mas no les té” i cap dels grans partits estatals, començant pel seu, no pensa canviar de posició. De fet, va instar el president català, si vol iniciar un procés dins la legalitat, a presentar una proposta de modificació de la llei de referèndums al Congrés perquè se li pugui transferir la competència per fer una consulta. Però alhora ja li va deixar clar com acabaria la petició: “Que ho exigeixi, i el Congrés li donarà la resposta: i la resposta del PP i crec que del PSOE serà que no es transferirà una competència exclusiva que forma part dels principis bàsics del país.” Com que, per tant, no tenen cap voluntat política de canviar res, la consulta “és il·legal”. I punt. Poc importa, per al PP, que la majoria del Parlament reclami la consulta. Primer, perquè la cambra “no pot decidir trencar Espanya”, i només és sobirana en qüestions “de la seva competència”. I segon, per la seva interpretació dels resultats del 25-N: “Si Catalunya hagués volgut el trencament d'Espanya, ja ho haurien demostrat els catalans, i Mas no hauria perdut dotze diputats ni hi hauria menys diputats independentistes que abans.”

El president del consell nacional d'UDC, Ramon Espadaler, ja va avisar ahir que el seu partit no es quedarà “de braços plegats” i actuarà “en conseqüència” davant un no de Rajoy, si bé no vol avançar escenaris mentre no arribi la resposta formal. El secretari d'organització del PSOE, Óscar López, va criticar entretant Mas i Rajoy pel fet de portar les seves posicions “a l'extrem”, i els va instar a posar fi a “l'estratègia de confrontació permanent”. Els socialistes volen que els presidents dialoguin sobre una reforma federal de la Constitució que creï un nou model territorial, i que permeti “seguir vivint junts i respectant la diversitat”.

Insta Mas a anar a la Via Catalana

Camacho va demanar a Mas que “es tregui la careta”, i el va instar a “anar a la cadena si és el que vol, i a dir a Catalunya que la seva prioritat és la independència”. La líder popular, que descarta entrar en una futura remodelació del govern espanyol perquè té una “responsabilitat històrica” a Catalunya, va acusar el govern de deixar que l'Assemblea Nacional Catalana li “marqui l'agenda política”.

En tot cas, tampoc no va aclarir si anirà a la mobilització alternativa que la plataforma 12-O Moviment Cívic ha convocat al voltant de la Sagrada Família de Barcelona pel mateix 11 de setembre a les 17.05 h, si bé és possible un canvi d'hora o espai per evitar que coincideixi amb la Via Catalana. Camacho diu que participarà en qualsevol convocatòria “en defensa d'una Catalunya plural i no partidista i d'exclusió”, si bé serà el comitè de direcció del PP la setmana que ve el que decideixi si va a aquesta, i també si va a l'acte institucional del govern al matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.