Política

Escòcia lamenta el vet de l'Eurocambra

Salmond pressiona Cameron perquè demani a la Comissió Europea un dictamen sobre la independència

Escòcia lamenta el vet socialista a l'informe del Parlament Europeu sobre la independència que aquest diari va revelar diumenge. Però el govern d'Alex Salmond no s'ha quedat de braços plegats i, després que dilluns se'n fes ressò la premsa escocesa, ja pressiona l'executiu britànic perquè demani formalment a Brussel·les un estudi que confirmi “la continuació com a membre de la Unió Europea d'una Escòcia independent”, segons ha dit un portaveu.

La Comissió Europea només es pronunciarà si algun estat membre li ho demana, sobretot després de les queixes i pressions que ha rebut de la diplomàcia espanyola per exigir-li que no interfereixi ni especuli amb la possibilitat d'una secessió. Des de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat, a Brussel·les s'ha imposat el “no comment”, i l'executiu de Durao Barroso només donarà el seu “dictamen jurídic” sobre les conseqüències de la independència “a petició” del govern d'un estat membre, i si se li presenta “un escenari detallat i precís”. És a dir, només si David Cameron o Mariano Rajoy li pregunten per Escòcia o Catalunya.

El govern d'Edimburg ha entès molt bé que la Unió Europea és un club d'estats i que només Londres té la paella pel mànec i pot obligar Brussel·les a pronunciar-se abans del referèndum de l'any que ve perquè els escocesos sàpiguen què voten.

L'origen de la pressió

I per això Salmond pressiona Cameron. “Creiem que és possible preparar i fer públic un escenari precís que permeti a la Comissió Europea tenir tota la informació necessària per considerar la continuació com a membre de la UE d'una Escòcia independent”, defensa el govern de Salmond.

El govern català tampoc no té dret a preguntar a Brussel·les, i està clar que Rajoy no pensa fer-ho, però sí que en podria tenir suficient amb una resposta de la Comissió Europea a Cameron. Els socialistes europeus, amb la pressió del PSOE, han vetat que l'Eurocambra elabori un informe sobre “les conseqüències de la secessió del territori d'un estat membre per a la seva pertinença a la Unió Europea”, com va avançar aquest diari.

Homs: “El dictamen de la UE caurà”

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, quant a l'informe vetat al Parlament Europeu, va pronosticar ahir que “algun dia hi haurà un dictamen amb tots els ets i uts de la UE sobre si un país s'independitza”. “Veient l'evolució a les institucions europees, això acabarà passant, i més quan darrere hi ha una voluntat democràtica”, va remarcar, si bé va evitar instar el govern espanyol a demanar-lo. En els darrers mesos “el debat no existia i ara hi és”, va constatar, i no té sentit continuar fingint que no passa res perquè “la realitat és molt tossuda”.“No conec cap govern que no tingui una carpeta d'Escòcia i Catalunya”, va dir. Homs “podria entendre” que es facin una mica més “el sorneguer”, però “acabarà caient”.

ò.p.j.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.